Διαβάσαμε: We Need New Names της NoViolet Bulawayo

we-need-new-names-3e60731d6539be68

Τι είναι: Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού 10 ετών που αφηγείται τη ζωή της στη Ζιμπάμπουε στο ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου και τη νέα της ζωή στην Αμερική σαν παράνομη μετανάστρια. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, μια ιστορία για τη ζωή και την πατρίδα που αφέθηκε πίσω, μια ιστορία για νέα ξεκινήματα, μια ιστορία για τις πολιτιστικές διαφορές της Δύσης με του υπόλοιπου κόσμου, μια αναζήτηση για την ταυτότητα ενός νέου κοριτσιού.

Η συγγραφέας: Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της NoViolet Bulawayo και βρέθηκε στο shortlist των περσινών Man Booker Prize, ενώ ήταν στην περσινή 5 Under 35 λίστα του National Book Foundation [γράψαμε για τη φετινή λίστα εδώ].

Πόσο μου άρεσε: Αρκετά. Η μικρή Darling μιλά σπαστά αγγλικά και περιγράφει την καθημερινότητά της, μιλά για τους φίλους της, την οικογένειά της, τον τόπο της, τον εμφύλιο που έρχεται. Απλοποιημένα μέσα από τα μάτια ενός 10χρονου κοριτσιού τα γεγονότα του πρώτου μισού του βιβλίου δεν είχαν στο 100% τον αντίκτυπο πάνω μου που ίσως θα ήθελε η συγγραφέας να έχουν αλλά το ταξίδι στην Αμερική, η νέα ζωή της Darling και οι δυσκολίες της, καθώς και οι σκέψεις της για όσα άφησε πίσω αρχίζουν και «ενηλικιώνονται» μαζί με την ίδια. Το βιβλίο δεν προσποιείται ποτέ πως είναι κάτι λεπτότερο και βαθύτερο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα αλλά η απλότητα των μηνυμάτων του, ακόμα κι όταν καταπιάνεται με περισσότερα θέματα από όσα μπορεί να διαχειριστεί, και ο άβολος τρόπος με τον οποίο η Darling προσπαθεί να τα μοιραστεί με τους αναγνώστες δεν αστόχησαν στο να με χτυπήσουν δυνατά.

Ένα απόσπασμα:

Because we were not in our country, we could not use our own languages, and so when we spoke our voices came out bruised, When we talked, our tongues thrashed madly in our mouths, staggered like drunken men.

Το αγοράζετε: Από το The Book Depository με δωρεάν μεταφορικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s