Οι 448 βιβλιοθήκες της Μόσχας αλλάζουν

Παρότι η Μόσχα έχει 448 δημόσιες βιβλιοθήκες, αριθμός που συναγωνίζεται το πλήθος άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, για πολλά χρόνια δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς στον κόσμο της πόλης και έμεναν υποανεπτυγμένες. Από το 2012, με πρωτοβουλία του αρχιτεκτονικού γραφείου SVESMI και του ντόπιου βιβλιόφιλου και βιβλιοπώλη Boris Kupriyanov, ξεκίνησε έτσι μια προσπάθεια για να αλλάξουν πρόσωπο όλες οι βιβλιοθήκες της Ρωσικής πρωτεύουσας.

Μια εκτενή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Iuav της Βενετίας ανέλυσε τις βιβλιοθήκες και έδειξε τι ύφος και τι πρόσωπο θα πρέπει να έχει η καθεμία για να παίξει σημαντικότερο ρόλο στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης. Ανάμεσα στα όσα έδειξε η έρευνα, ήταν και η τρομακτική διαφορά των εξόδων ολόκληρου του συστήματος των βιβλιοθηκών. Η Μόσχα ξόδευε €43 ανά επισκέπτη ανά έτος, σε σχέση με τα μόλις €4.5 του Άμστερνταμ. Έτσι, η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας ήταν άμεση.

η Dostoevsky Library πριν και μετά την ανακαίνιση, εσωτερικό

Για να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου τους, το SVESMI διάλεξε 7 βιβλιοθήκες και μέσα στους επόμενους 12 μήνες είχε ολοκληρώσει τις ανακαινίσεις 2 εξ αυτών. Σε μια από αυτές, τη Dostoevsky Library, οι επισκέπτες αυξήθηκαν από 300/6 μήνες σε 300/μέρα, με ουρές έξω από την είσοδο.

Η συνέχεια λογική: η δημιουργία ενός Κέντρου των Βιβλιοθηκών της Μόσχας που θα επαναπρογραμματίσει ολόκληρο το σύστημα των βιβλιοθηκών με βάση τις πρωτότυπες βιβλιοθήκες του SVESMI και θα ορίσει το πως θα είναι τα κτήρια, η διάταξη του εσωτερικού των βιβλιοθηκών αλλά και η δουλειά των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτές.

Καλή τύχη τους ευχόμαστε.

η Dostoevsky Library πριν και μετά την ανακαίνιση, εξωτερικό

η Dostoevsky Library πριν και μετά την ανακαίνιση, εξωτερικό

η βιβλιοθήκη #127 πριν και μετά την ανακαίνιση

η βιβλιοθήκη #127 πριν και μετά την ανακαίνιση

 

πηγές ArchDaily, Book Patrol

Advertisements

2 thoughts on “Οι 448 βιβλιοθήκες της Μόσχας αλλάζουν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s