Ο Grip, το κοράκι του Dickens και του Poe

l_grip-the-raven_1200x675

Μέσα στο τμήμα Σπάνιων Βιβλίων της Free Library of Philadelphia βρίσκεται ένα ταριχευμένο κοράκι. Νεκρό από το 1841, διατηρημένο με αρσενικό και παγωμένο μέσα στο γυάλινο κουτί του, ο Grip είναι αυτό που ενώνει δύο μεγάλους της λογοτεχνίας, τον Τσαρλς Ντίκενς και τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

Ο Grip ήταν το κατοικίδιο κοράκι του Τσαρλς Ντίκενς, ένα κοράκι που είχε μάθει να μιλάει. Το αγαπημένο ζώο του συγγραφέα έκανε και μια εμφάνιση στο Barnaby Rudge [1841], ένα από τα λιγότερο γνωστά και διαβασμένα βιβλία του. Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε διάβασε το Barnaby Rudge μετά την έκδοσή του και έγραψε μια λογοτεχνική κριτική για το έργο, σχολιάζοντας μάλιστα το ομιλών κοράκι που χρησιμοποίησε ο Ντίκενς, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη παρουσία στο βιβλίο.

4 χρόνια αργότερα εκδίδεται το Κοράκι του Πόε και φυσικά η σύμπτωση δεν ξεφεύγει από τους κριτικούς λογοτεχνίας της εποχής. Όλοι είναι σίγουροι πως η έμπνευση του συγγραφέα ήταν ο Grip, το κατάμαυρο κοράκι του Ντίκενς.

15468980195_b11ee90144_k

Όταν, την ίδια χρονιά με το Barnaby Rudge, ο Grip πέθανε, ο ιδιοκτήτης του έβαλε να το ταριχεύσουν και μετά το θάνατο του Ντίκενς το πουλί πωλήθηκε σε δημοπρασία. Μετά από δεκαετίες, ο Grip βρέθηκε στη συλλογή του Richard Gimbel, μια συλλογή που περιείχε ακόμα το μοναδικό αντίτυπο του The Raven από το ίδιο το χέρι του Πόε, η οποία το 1971 πέρασε στην κατοχή της Free Library of Philadelphia.

 

πηγές UShistory.org, Atlas Obscura

πηγές φωτογραφιών newsworks, Massachusetts Office of Travel & Tourism

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s