12 βιβλία για έναν λογοτεχνικό Χρυσό Δίσκο του Βόγιατζερ

Το 1977 εκτοξεύτηκαν στο διάστημα τα Βόγιατζερ 1 και Βόγιατζερ 2, 2 μη επανδρωμένα διαστημόπλοια της NASA. Τα Βόγιατζερ κουβαλούν στο εσωτερικό τους 2 χρυσούς δίσκους, για τους οποίους η Wikipedia μας λέει:

Ο όρος χρυσός δίσκος του Βόγιατζερ αναφέρεται σε δυο όμοιους δίσκους αρχείου δεδομένων με ήχους και εικόνες από την Γη. Είναι προσαρμοσμένοι στα δυο διαστημικά σκάφη Βόγιατζερ 1 και Βόγιατζερ 2 που εκτοξεύθηκαν το 1977 με προορισμό τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και κατόπιν το πέραν αυτών διάστημα. Στην αγγλική ορολογία ονομάζονται «Sounds of Earth». Το περιεχόμενο του δίσκου καθορίστηκε για τη NASA από μία επιτροπή, με πρόεδρο τον Καρλ Σάγκαν, στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Ο χρυσός δίσκος του Βόγιατζερ υλοποιεί την αέναη αναζήτηση του ανθρώπινου γένους, αν μη τι άλλο, κάποιας συγγενούς υπάρξεως. Απευθύνονται σε άγνωστο παραλήπτη, και αν υποθέσουμε ότι η διάρκεια ζωής τους θα είναι γύρω στα 500 εκατομμύρια χρόνια, ίσως να μην μάθουμε ποτέ εάν εκπλήρωσαν τον σκοπό τους.

Μπορείτε να ακούσετε και να δείτε τα περεχόμενα των δίσκων εδώ.

Τι θα γινόταν όμως αν βάζαμε μερικά βιβλία σε έναν αντίστοιχο Χρυσό Δίσκο, αλλά αυτή τη φορά αφιερωμένο στα βιβλία; Αυτό ακριβώς αναρωτήθηκαν στο Book Riot και συντάξανε μια λίστα 12 έργων που αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ανθρωπότητας. Φυσικά, όπως κάθε λίστα, με μερικά θα συμφωνήσουμε και με μερικά όχι, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί εδώ στο So little sleeping and so much reading, αυτή είναι η χαρά της σύνταξης κάθε λίστας από οποιονδήποτε. Το πρωτότυπο ποστ βρίσκεται εδώ.

1. Οι Ύμνοι της Ενχεντουάννα
Θεωρείται η πρώτη γνωστή ποιήτρια της Ιστορίας 2285-2250 π.Χ. και οι ειδικοί τη θεωρούν πιθανά σαν τον πρώτο συγγραφέα και ποιητή, ανεξαρτήτως φύλου, που έγινε γνωστός. Η Ενχεντουάννα άφησε ένα σώμα λογοτεχνικών έργων που περιλαμβάνουν κυρίως προσωπικούς ύμνους στη θεά Ινάννα καθώς και μια σειρά ύμνων που ονομάζονται «Υμνοι των Σουμεριακών Ναών». Αυτοί θεωρούνται σαν μια από τις πρώτες προσπάθειες θεολογικής συστηματοποίησης.
Μεσοποταμία, 2270 π.Χ, Σουμεριακά
Hymns by Enheduanna

2. Η Αιγυπτιακή Βίβλος των Νεκρών
Αρχαία αιγυπτιακά κείμενα, γραμμένα αρχικά πάνω στις σαρκοφάγους και αργότερα σε παπύρους που θάβονταν μαζί με το νεκρό, στο εσωτερικό των σαρκοφάγων. Το κείμενο συχνά ήταν γραμμένο για κάποιο συγκεκριμένο άτομο και έτσι κανένα αντίγραφο δεν είναι ολόιδιο με κάποιο άλλο. Είχαν το ρόλο να καθοδηγήσουν τους νεκρούς στις διάφορες δοκιμασίες που θα συναντούσαν πριν φθάσουν στον Κάτω Κόσμο.
Αίγυπτος, 1550 π.Χ, Αιγυπτιακά
The Egyptian Book of the Dead

3. Το Ι Τσινγκ
Ένα από τα κλασικά έργα της κινέζικης φιλοσοφίας που πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια ως μία μαντική τέχνη. Στο κέντρο της φιλοσοφίας του Ι Τσινγκ βρίσκεται η έννοια της διαρκούς αλλαγής και η πεποίθηση πως στη ρίζα των πραγμάτων βρίσκεται το Γιν και το Γιάνγκ, οι αντίρροπες και εναλλασσόμενες καταστάσεις που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του κόσμου.
Κίνα, 900 π.Χ, κλασικά Κινεζικά
I Ching

4. Η Μαχαμπαράτα
Γιγάντιο ινδικό έπος γραμμένο στα σανσκριτικά. Είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα έπη της Ινδίας (τα άλλα είναι το Ραμαγιάνα, και οι Μεγάλες Πουράνες). Σε αυτό εξιστορείται η πολεμική δράση των Μπαράτα, αρχαίας πολεμικής φυλής της Βόρειας Ινδίας. Σε μέγεθος είναι επτά φορές μεγαλύτερο από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μαζί.
Ινδία, 400 π.Χ, Σανσκριτική
Mahabharata

5. Οι Χίλιες και μια νύχτες
Συλλογή ιστοριών και παραμυθιών από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία που συγκεντρώθηκαν και αποδόθηκαν στα αραβικά κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Χρυσής Εποχής. Είναι επίσης γνωστή ως Αραβικές νύχτες ή Παραμύθια της Χαλιμάς. Το έργο συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων από διάφορους συγγραφείς, μεταφραστές και μελετητές σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Οι ρίζες των ίδιων των ιστοριών ανιχνεύονται πίσω στην αρχαία και μεσαιωνική αραβική, περσική, ινδική, τουρκική, αιγυπτιακή και μεσοποταμιακή παράδοση και λογοτεχνία.
Ασία, 9ος αιώνας, Αραβικά
SONY DSC

6. Η Ποιητική Έντα
Συλλογή αρχαίων Σκανδιναβικών ποιημάτων από το Ισλανδικό μεσαιωνικό χειρόγραφο Codex Regius. Μαζί με την Έντα του Σνόρρι, η Ποιητική Έντα είναι η σημαντικότερη πηγή που έχουμε για την Σκανδιναβική μυθολογία και τους θρύλους των Γερμανικών ηρώων.
Ισλανδία, 1270, Αρχαία σκανδιναβική
Poetic Edda

7. Το βιβλίο της πολιτείας των γυναικών της Κριστίν ντε Πιζάν
Οι διασημότερες γυναίκες της ιστορίας μαζεύονται στην αλιγορική πολιτεία της Πιζάν, η πρώτη Ευρωπαία επαγγελματίας λογοτέχνις της ιστορίας, σε ίσως το πρώτο έργο υπέρ της μόρφωσης και της ισότητας των δύο φύλων.
Ιταλία, 1405, Γαλλικά
The Book Of The City Of Ladies by Christine de Pizan

8. Γκιταντζάλι του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ
Συλλογή ποιημάτων του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913 συγγραφέα.
Ινδία, 1910, Μπενγκάλι
Gitanjali by Rabindranath Tagore

9. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Ημερολόγιο που κρατούσε η Άννα Φρανκ, Γερμανοεβραία, στο Άμστερνταμ, για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς. Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο. Επέζησε μόνον ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, χάρη στον οποίο εκδόθηκε το ημερολόγιο.
Ολλανδία, 1947, Ολλανδικά
The Diary Of A Young Girl by Anne Frank

10. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Tζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Η πιο διάσημη σειρά φαντασίας στην ιστορία της λογοτεχνίας.
Ηνωμένο Βασίλειο, 1954, Αγγλικά
The Lord Of The Rings by J.R.R. Tolkien

11. Τα Εκατό Χρόνια Μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα.
Κολομβία, 1967, Ισπανικά
One Hundred Years Of Solitude by Gabriel García Márquez

12. Η Αγαπημένη της Τόνι Μόρρισον
Από τα σημαντικότερα Αμερικανικά μυθιστορήματα, καταπιάνεται με το θέμα της σκλαβιάς.
Αμερική, 1987, Αγγλικά
Beloved by Toni Morrison

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s