Και τα flip books είναι βιβλία

Παρότι στο So little sleeping and so much reading έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές με διάφορα είδη βιβλίων, όπως τα pop-up βιβλία και τα βιβλία-μινιατούρες, έχουμε ξεχάσει να αναφερθούμε στα flip books.

Τι είναι τα flip books; Είναι αυτά τα μικρά βιβλιαράκια που έχουν εικόνες στις σελίδες τους, οι οποίες διαφέρουν ελάχιστα η μία από την άλλη, έτσι ώστε όταν γυρνάνε γρήγορα να μοιάζουν σα να κινούνται. Σίγουρα έχει πέσει στα χέρια σας κάποιο, αν και στην Ελλάδα δεν έχουν κυκλοφορήσει παρά ελάχιστα.

Το πρώτο flip book εμφανίστηκε το 1868 και ο εφευρέτης του John Barnes Linnett του είχε δώσει την ονομασία κινεόγραφο [kineograph]. Ήταν η πρώτη μορφή animation που χρησιμοποίησε εικόνες στη σειρά και διάφοροι πρωτοπόροι του κινηματογράφου, όπως ο Γερμανός Max Skladanowsky, χρησιμοποίησαν την τεχνική πριν φτιάξουν τις πρώτες μηχανές προβολής τους. Τα flip books πια θεωρούνται πράγματάκια για παιδιά και κάποτε ήταν κοινά παιχνιδάκια που περιέχονταν σε κουτιά με δημητριακά. Όμως, μαζί με το ρόλο τους στη γέννηση του σινεμά, υπήρξαν και αποτελεσματικά διαφημιστικά εργαλεία για απολύτως ενήλικα προϊόντα όπως τα τσιγάρα και τα αυτοκίνητα. Συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στο μάρκετινγκ αλλά και στην τέχνη. Τα παλιότερα, βιντάζ flip books είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους συλλέκτες και ειδικά τα πολύ σπάνια κομμάτια του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, που συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολλάρια σε δημοπρασίες.

Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ flip books διεξήχθη το 2004, από την Akademie Schloss Solitude στην Stuttgart, ενώ σε πολλά φεστιβάλ βιβλίου και animation του κόσμου υπάρχει πια ξεχωριστό τμήμα για τα flip books. Στο flipbook.info θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία των flip books, καθώς και μια τεράστια συλλογή με περίπου 7850 διαφορετικά flip books από το 1882 μέχρι και σήμερα.

Κι αν με όλα αυτά δε σας έπεισα να δείτε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα flip books, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο στο οποίο γυρνάνε 4 ιαπωνικά flip books της ίδιας εταιρίας. Φανταστικά δεν είναι;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s