Μια βιβλιοθήκη καλυμμένη με κλαδιά

Liyuan-Library8Σε ένα χωριό, λίγο έξω από το Πεκίνο, βρίσκεται η Βιβλιοθήκη Liyuan. Με μόνο έναν όροφο, η βιβλιοθήκη που φτιάχτηκε το 2011 στεγάζει τα βιβλία της σε ένα γυάλινο περίβλημα, καλυμμένο από πάνω με ακανόνιστα ξύλινα κλαδιά.

Υπέυθυνος για την κατασκευής της παράξενης στο μάτι βιβλιοθήκης είναι ο Κινέζος αρχιτέκτονας Li Xiaodong, που κέρδισε για το σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης Liyuan το πρώτο Moriyama Prize, ένα καινούριο και ιδιαίτερα πλούσιο αρχιτεκτονικό βραβείο που δημιούργησε το Royal Architectural Institute of Canada και απονεμήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης είναι έτσι φτιαγμένο ώστε κάποιες από τις πλατφόρμες στις οποίες μπορούν οι επισκέπτες να περπατήσουν και να καθίσουν για να διαβάσουν, να είναι ταυτόχρονα και ράφια για τα βιβλία. Μέσα στα σχεδόν 3 χρόνια λειτουργίας της, η βιβλιοθήκη έχει δεχτεί δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις, ντόπιους, από Πεκίνο αλλά και από το εξωτερικό. Το κτήριο, που μοιάζει να μπλέκεται αρμονικά με τη γεμάτη δέντρα περιοχή που βρίσκεται, είναι στην πραγματικότητα αρκετά προχωρημένο τεχνολογικά. Φιλοξενεί μάλιστα ένα σύστημα ψύξης που τραβά το καλοκαίρι κρύο αέρα από την επιφάνεια της λίμνης που βρίσκεται δίπλα του και τον διανέμει στο εσωτερικό του, ενώ τα υλικά του είναι κατά 99% ανακυκλώσιμα.

Liyuan-Library

Liyuan-Library2

Liyuan-Library3

Liyuan-Library5

Liyuan-Library7

Liyuan-Library4

Liyuan-Library6

πηγή dezeen

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s