Διαβάσαμε: Hogfather του Terry Pratchett

Διαβάσαμε: Hogfather του Terry Pratchett
Τι είναι: Που βρίσκεται ο χοντρός χαρωπός Άγιος; Γιατί ο Θάνατος προσπαθεί να κατεβεί από τις καμινάδες και να πει Χο Χο Χο; Τι συμβαίνει στη φετινή γιορτή του Hogswatch, την αντίστοιχη γιορτή των δικών μας Χριστουγέννων στο Discworld του Terry Pratchett; Αυτό θα πρέπει να ανακαλύψει η εγγονή του Θανάτου, μαζί με τη βοήθεια του Θεού των Hangovers.

Ο συγγραφέας: Ο Terry Pratchett ανήκει στους Μεγάλους της λογοτεχνίας του Φανταστικού. Για περισσότερα από τα 30 χρόνια και 40 μυθιστορήματα, ο κόσμος του Discworld, που ο ίδιος έχει πλάσει, αποτελεί ένα πραγματικό καλλιτεχνικό επίτευγμα. Το χιούμορ του, οι θεματικές του, οι χαρακτήρες και η κουλτούρα που το Discworld φέρνει είναι μοναδικά. Αν δεν έχετε διαβάσει ποτέ κάποιο βιβλίο του Δισκόκοσμου από τον Βρετανό συγγραφέα, κάντε το τώρα.

Πόσο μου άρεσε: Το καταδιασκέδασα. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν 2 είδη ανθρώπων, αυτοί στους οποίους το χιούμορ του Pratchett ταιριάζει και αυτούς στους οποίο δεν ταιριάζει. Ανήκω ξεκάθαρα στους πρώτους, ας το ξεκαθαρίσουμε και ας το βγάλουμε αυτό από τη μέση. Το Hogfather του Terry Pratchett είναι γεμάτο αστεία gags ξεκαρδιστικών χαρακτήρων, με μπροστάρη τον Death, τον ίδιο το Θάνατο δηλαδή, που παίρνει τη θέση του Hogfather, ενός χαρακτήρα βασισμένου πάνω στον δικό μας Άγιο Βασίλη, που μοιράζει τα δώρα κατά τη διάρκεια της Hogswatchnight που στο Discworld γιορτάζεται την 32η Δεκεμβρίου.

Το βιβλίο περιέχει όλα τα στοιχεία των καλών μυθιστορημάτων φαντασίας. Υπάρχουν θεοί και παράξενα όντα, μπόλικη μαγεία. Συναντάμε πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, που αλληλοεπιδρούν πολύ συχνά, με αρκετό, γρήγορο, πανέξυπνο διάλογο, μεταφερόμαστε από ένα σημείο της πλοκής σε άλλο ταχύτατα, μέσα από ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους. Όμως ο Pratchett για ακόμη μια φορά τα πάει όλα αυτά λιγάκι πιο μακριά και τα πάντα είναι ντυμένα με τον παραλογισμό και την παρώδηση κλασικών μοτίβων της λογοτεχνίας του Φανταστικού αλλά και διάφορων μύθων και παραμυθιών.

Ο Pratchett το κάνει συχνότατα αυτό στον Δισκόκοσμό του. Τα πολιτικά ή θρησκευτικά θέματα των βιβλίων μπλέκονται με τα κλισέ του Φανταστικού αλλά και μεγάλα ιστορικά γεγονότα, πτυχές της ποπ κουλτούρας και παρωδίες άλλων λογοτεχνικών έργων. Μάγισσες και μάγοι, ζόμπι, αστυνομικοί και κακοποιοί και φυσικά ο ίδιος ο Θάνατος, όπως και στο Hogfather, είναι οι πρωταγωνιστές του Discworld και οι ιστορίες τους δεν είναι ποτέ απλές ή βαρετές. Αν ψάχνετε κάτι από όλα αυτά που μόλις ανέφερα, το Hogfather του Terry Pratchett είναι ένα βιβλίο που θα έπρεπε να προσθέσετε στη wishlist και καλή σας ανάγνωση!

Ένα απόσπασμα:

“All right,» said Susan. «I’m not stupid. You’re saying humans need… fantasies to make life bearable.»

REALLY? AS IF IT WAS SOME KIND OF PINK PILL? NO. HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMAN. TO BE THE PLACE WHERE THE FALLING ANGEL MEETS THE RISING APE.

«Tooth fairies? Hogfathers? Little—»

YES. AS PRACTICE. YOU HAVE TO START OUT LEARNING TO BELIEVE THE LITTLE LIES.

«So we can believe the big ones?»

YES. JUSTICE. MERCY. DUTY. THAT SORT OF THING.

«They’re not the same at all!»

YOU THINK SO? THEN TAKE THE UNIVERSE AND GRIND IT DOWN TO THE FINEST POWDER AND SIEVE IT THROUGH THE FINEST SIEVE AND THEN SHOW ME ONE ATOM OF JUSTICE, ONE MOLECULE OF MERCY. AND YET—Death waved a hand. AND YET YOU ACT AS IF THERE IS SOME IDEAL ORDER IN THE WORLD, AS IF THERE IS SOME…SOME RIGHTNESS IN THE UNIVERSE BY WHICH IT MAY BE JUDGED.

«Yes, but people have got to believe that, or what’s the point—»

MY POINT EXACTLY.”

Το αγοράζετε: Από το The Book Depository με δωρεάν μεταφορικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s