Διαβάσαμε: Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης! του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Διαβάσαμε: Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης! του Βασίλη Παπαθεοδώρου
Τι είναι: Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου παίρνει υλικό από την αληθινή ιστορία του γράμματος που έστειλε το 1897 στην εφημερίδα The Sun ένα μικρό κοριτσάκι ρωτώντας για το αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και την ιστορική απάντηση του αρχισυντάκτη της Sun με τίτλο Yes, Virginia, there is a Santa Claus και χτίζει ένα όμορφο παιδικό παραμύθι.

Ο συγγραφέας: Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ανήκει στους γνωστότερους και πιο επιτυχημένους έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων της λογοτεχνίας μας σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τα Χριστούγεννα, αλλά ούτε και η πρώτη φορά που εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα. Το Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης! αλλά και τα υπόλοιπα βιβλία του μπορείτε να τα κατεβάσετε και διαβάσετε δωρεάν από το site των εκδόσεων Καστανιώτη.

Πόσο μου άρεσε: Το βρήκα συγκινητικό. Ο συγγραφέας δημιουργεί μια ιστορία που μπορεί να διαβαστεί από παιδιά και μεγάλους, αφού το έξυπνο φορμά του και το μικρό του μέγεθος δε σε αφήνει ούτε να βαρεθείς αλλά ούτε να ενοχληθείς από τη, λογική, απλότητά του. Το Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης! ακολουθεί τους 2 χαρακτήρες του, τη μικρή Βιρτζίνια και τον Φράνσις Τσερτς, τον άνθρωπο που έγραψε την απάντηση στο γράμμα της, καθώς αυτοί μεγαλώνουν και η σύντομη, απρόσωπή τους επικοινωνία σημαδεύει τις ζωές τους.

Το Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης! του Βασίλη Παπαθεοδώρου πιάνει το κλίμα των εορτών, είναι γλυκιά, τρυφερή και γεμάτη Χριστουγεννιάτικη μαγεία. Με απλή γλώσσα, η νουβέλα μεταδίδει την ελπίδα, κρατά τα όνειρα ζωντανά και φέρνει το πνεύμα των Χριστουγέννων λίγο κοντύτερα σε κάθε αναγνώστη του. Η εικονογράφηση του βιβλίου από τη Λίλα Καλογερή είναι εξαιρετική και κινείται πολύ όμορφα από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και από εποχή σε εποχή.

Ένα απόσπασμα:

Βιρτζίνια, οι φίλοι σου κάνουν λάθος. Έχουν επηρεαστεί από τον σκεπτικισμό της εποχής μας. Δεν πιστεύουν παρά μόνο σε ό,τι βλέπουν. Νομίζουν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μικρό τους μυαλό. Όλα τα μυαλά, Βιρτζίνια, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλων ανθρώπων ή παιδιών, είναι μικρά. Σ’ αυτό το τεράστιο σύμπαν ο άνθρωπος είναι ένα μικρούτσικο έντομο, ένα μυρμήγκι. Το ίδιο μικρή είναι και η νοημοσύνη του. Πως λοιπόν να χωρέσει το μυαλό του όλη την αλήθεια και τη γνώση για τον αχανή κόσμο που μας περιβάλλει;
Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!

Το αγοράζετε: Στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s