5 βιβλία της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος [+κλήρωση!]

Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια, οι εκδόσεις Ίκαρος εκδίδουν μια σειρά με μεταφρασμένη ξένη λογοτεχνία. Οι περισσότεροι από εσάς θα ξέρουν ήδη τη σειρά, όμως εμείς αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε σύντομα 5 από αυτά τα βιβλία και, φυσικά, να σας χαρίσουμε μερικά αντίτυπα από το καθένα, προσφορά των εκδόσεων Ίκαρος. [λεπτομέρειες για την κλήρωση στο τέλος του ποστ]

Τα εξώφυλλα της σειράς ξένης λογοτεχνίας του Ίκαρου επιμελείται ο γραφίστας και εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου και οι δημιουργίες του έχουν συζητηθεί και αγοραστεί από πάμπολλους αναγνώστες. 2 από τα 5 βιβλία που θα σας παρουσιάσουμε έχουν βρεθεί στη 10άδα μας με τα καλύτερα εξώφυλλα του 2014, ενώ ακόμη ένα βρέθηκε στην 5άδα μας με τα καλύτερα εξώφυλλα του Δεκεμβρίου 2014.

5 βιβλία της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος

Έθιμα Ταφής της Hannah Kent

Το Δεκέμβριο διαβάσαμε στο So Much Reading Club το βιβλίο της Hannah Kent. Οι εντυπώσεις σχεδόν όλων όσων γράψανε γι’ αυτό στα σχόλια του άρθρου ήταν οι καλύτερες και πολλοί το προσθέσαν ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία που διαβάσανε μέσα στην περασμένη χρονιά. Τα Έθιμα Ταφής είναι σίγουρα ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε, τουλάχιστον πριν η κινηματογραφική του μεταφορά βγει στα σινεμά. Μην ανησυχείτε πάντως, υπάρχει χρόνος, δεν έχει γυριστεί ακόμα.

Στη Βόρεια Ισλανδία του 1829 η Agnes Magnúsdóttir καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δολοφονία δύο ανδρών. Υποχρεώνεται να περάσει το χρόνο μέχρι την εκτέλεσή της στη φάρμα του Jón Jónsson με την οικογένειά του, την γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Η οικογένεια, τρομοκρατημένη που αναγκάζεται να συμβιώσει με μια καταδικασμένη δολοφόνο, αποφεύγει να της μιλήσει.

Μόνον ο Tóti, που έχει οριστεί πνευματικός σύμβουλός της έχει επαφή μαζί της, προσπαθώντας να σώσει την ψυχή της. Καθώς περνά ο καιρός και έρχεται ο χειμώνας, οι δουλειές στη φάρμα τους φέρνουν όλους πιο κοντά. Η ιστορία της Agnes ξεδιπλώνεται ενώ αναδύεται και το ερώτημα της πραγματικής ή μη ενοχής της.
Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία το Έθιμα Ταφής είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την προσωπική ελευθερία: πως βλέπουμε τον εαυτό μας, πως μας βλέπουν οι άλλοι, και ως που θα φτάσει ο καθένας για την αγάπη.

Η Hannah Kent μέσα από τις περιγραφές της Βορείου Ισλανδίας, όπου κάθε μέρα είναι μια μάχη για την επιβίωση, θέτει ένα καίριο ερώτημα: πως μπορεί μια γυναίκα να αντέξει όταν η ζωή της εξαρτάται από τις ιστορίες των άλλων.


5 βιβλία της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος

Αστερισμός ζωτικών φαινομένων του Anthony Marra

Μόλις τελειώσαμε το βιβλίο εδώ στο So little sleeping and so much reading και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως οι εκδόσεις Ίκαρος έχουν πετύχει 2 στα 2 μέχρι στιγμής στα εντυπωσιακά ντεμπούτα νεαρών συγγραφέων. Ο Αστερισμός ζωτικών φαινομένων είναι μια ιστορία που υπερβαίνει τη μυθιστορηματική αλήθεια και ρίχνει φως σε αυτή την, για μας λιγάκι άγνωστη, πλευρά του πλανήτη, με όχημα τις υποδειγματικά πλασμένες ιστορίες των 6 πρωταγωνιστών του.

Τις τελευταίες μέρες του 2004, σ’ ένα χωριουδάκι της Τσετσενίας, η οκτάχρονη Χαβάα κρύβεται στο δάσος όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αρπάζουν τον πατέρα της. Ο γείτονάς τους, Άχμεντ, ένας αποτυχημένος γιατρός, την φυγαδεύει στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο της πιο κοντινής πόλης, όπου η μοναδική γιατρός, η Ρωσίδα Σόνια, περιθάλπει ένα αδιάκοπο κύμα τραυματισμένων ανταρτών και προσφύγων, ενώ πενθεί για την εξαφανισμένη αδελφή της. Μέσα σε πέντε δραματικές μέρες, ο Άχμεντ και η Σόνια ανατρέχουν ο καθένας στο δικό του παρελθόν, ψάχνοντας να λύσουν έναν μυστηριώδη γρίφο συμπτώσεων, προδοσίας και συγγνώμης που τους δένει απροσδόκητα και αποφασίζει για τη μοίρα τους.

Ο Marra συνθέτει γύρω από τους έξι βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου ένα πολυπρισματικό ανθρώπινο μωσαϊκό, αντάξιο των πιο επιβλητικών και συγκλονιστικών μυθιστορηματικών τοιχογραφιών του 19ου αιώνα.

«Το βιβλίο διαπνέεται και στηρίζεται από μια αίσθηση ανάτασης, αισιοδοξίας και λύτρωσης. Μιλάει γι’ αυτά τα πράγματα που επιβιώνουν μέσα μας, ακόμα κι όταν καθετί υλικό έξω από μας μοιάζει χαμένο: για την αγάπη του γονιού ή της αδελφής, γι’ αυτήν που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο αγνώστους, για τις θυσίες που κάθε αγάπη απαιτεί. Είναι ένα μυθιστόρημα για έξι αγαπημένους χαρακτήρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και που ελπίζω να τους αγαπήσετε κι εσείς.»
Anthony Marra

Αστερισμός ζωτικών φαινομένων: Ζωή –έστω στο πιο στοιχειώδες, μικροβιακό της επίπεδο– υπάρχει όταν συντρέχουν έξι ζωτικά φαινόμενα: οργάνωση, ευερεθιστότητα, κίνηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή, προσαρμογή…


5 βιβλία της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος

Η διαθήκη της Μαρίας του Colm Tóibín

Είχαμε διαβάσει το βιβλίο πριν την έκδοσή του στα ελληνικά, όταν βρέθηκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων για το βραβείο Μπούκερ το 2013. Σίγουρα τολμηρό και οπωσδήποτε ένα must read, το σύντομο, λιτό μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα βρέθηκε να είναι ένα από τα πολυδιαβασμένα φετινά βιβλία της ελληνικής παραγωγής. Συνεχίζει την παράδοση των 2 παραπάνω βιβλίων από τις εκδόσεις Ίκαρος με τους ασυνήθιστους πρωταγωνιστές, αφού εδώ η Παναγία είναι το άτομο που παρακολουθούμε.

Με τρυφερότητα και θλίψη, με πικρία και οργή, η Μαρία καταθέτει τη δική της εκδοχή του συγκλονιστικού γεγονότος που υπήρξε καθοριστικό τόσο για την ίδια όσο και για την ανθρωπότητα. Γερασμένη, καταπονημένη και εξόριστη, η Μαρία αγνοεί την παράμετρο ανθρωπότητα. Για εκείνη μετράει το ότι το παιδί της πέθανε με τρόπο σκληρό και απάνθρωπο για έναν απροδιόριστο σκοπό, σε μια εποχή αλλαγών και ανακατατάξεων.

Καθώς η ζωή της έχει αρχίσει να παίρνει μυθικές διαστάσεις, η Μαρία αποφασίζει να μιλήσει. Μέσα από τη σπαρακτική αφήγηση των γεγονότων αναδύεται όχι μόνον η τραγική μορφή της μητέρας αλλά και η μορφή της γυναίκας που ασκεί με το ίδιο ήθος και αυστηρότητα την κριτική και την αυτοκριτική.

Η διαθήκη της Μαρίας ήταν στη βραχεία λίστα του βραβείου Μπούκερ για το 2013 και έχει ανέβει με μεγάλη επιτυχία σε θεατρική σκηνή του Λονδίνου.


5 βιβλία της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος

Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν του Juan Gabriel Vásquez

Ένα δυνατό, θλιβερό, μυστηριώδες μυθιστόρημα που αφορά την πρόσφατη ιστορία της Κολομβίας, που έκανε γνωστό στην Ευρώπη τον Juan Gabriel Vásquez, το νέο μεγάλο μυθιστοριογράφο της Κολομβίας. Η τύχη, η μοίρα, οι συμπτώσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στον Ήχο των πραγμάτων όταν πέφτουν που διαβάσαμε τον περσινό Αύγουστο και συγκαταλέξαμε, άξια, ανάμεσα στα αγαπημένα μας βιβλία για την περασμένη χρονιά.

Κολομβία, 2009. Ο αφηγητής της ιστορίας, ο νεαρός καθηγητής της Νομικής, Αντόνιο Γιαμάρα, διαβάζει σ’ ένα περιοδικό την εξόντωση ενός ιπποπόταμου που είχε δραπετεύσει από τον ζωολογικό κήπο του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Το άρθρο τον πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πόλεμος της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του Εσκομπάρ μαινόταν στους δρόμους, τα δάση και τον ουρανό της Κολομβίας.

Εκείνη την εποχή, ο Γιαμάρα γνωρίζεται μ’ έναν μοναχικό μπιλιαρδόρο, «πρώην πιλότο» κατά δήλωσή του, η δολοφονία του οποίου ωθεί τον αφηγητή σ’ έναν αγώνα εξιχνίασής της, αλλά και σε μια διαδικασία αναπροσδιορισμού της ίδιας της ταυτότητάς του και των σχέσεών του με τους ανθρώπους του. Οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν ώς την τρομερή δεκαετία του 1960 που άλλαξε τον κόσμο, λίγο πριν το εμπόριο ναρκωτικών παγιδέψει μια ολόκληρη γενιά σ’ έναν ζωντανό εφιάλτη, σ’ έναν κύκλο βίας και φόβου.


5 βιβλία της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος

Τα Φλογοβόλα της Rachel Kushner

Το πιο φρέσκο από τα 5 βιβλία της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Ίκαρος που παρουσιάζουμε σήμερα και ταυτόχρονα το μοναδικό της πεντάδας που δεν έχουμε διαβάσει ακόμα. Εν μέρει αυτοβιογραφικό, το μυθιστόρημα μας ταξιδεύει στη δεκαετία του ’70, στη Ρώμη και στη Νέα Υόρκη και αποτελεί ένα από τα βιβλία του 2013 με τις καλύτερες κριτικές.

Η RACHEL KUSHNER, με τη μεταλλική πρόζα της, μια πρόζα ακριβείας, στην οποία ισορροπεί αριστοτεχνικά η καλπάζουσα φαντασία με τη γείωση στην πραγματικότητα, μας ταξιδεύει στην Αμερική και στην Ιταλία της ηλεκτρικής δεκαετίας του 1970, αλλά και στα γεγονότα που οδήγησαν στον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα, στις παραμονές του Πρώτου αλλά και στην καρδιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια νέα κοπέλα, η Ρίνο, παθιασμένη με το σκι, με την ταχύτητα, με τις μοτοσικλέτες, με την τέχνη, βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων, στα παλμικά πεδία των απανωτών επαναστάσεων, των αδιάκοπων, έστω και σπασμωδικών, αναζητήσεων. Διψάει για ζωή, για έρωτα, για εμπειρίες, με μοτοσικλέτες ή με μολότοφ, σε αίθουσες τέχνης της πρωτοπορίας στη Νέα Υόρκη ή σε οδομαχίες στους εξεγερμένους δρόμους της Ρώμης.

Η Ρίνο, ως προσωποποίηση της φλεγόμενης νιότης, δε θέλει να είναι οπαδός ή παθητικός θεατής της ζωής, αλλά να ορίζει εκείνη τα γεγονότα.

Το μυθιστόρημα Τα Φλογοβόλα ήταν υποψήφιο για το National Book Award και το Folio Prize, ενώ επιλέχθηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 2013 από τους New York Times αλλά και τη Wall Street Journal, τους Los Angeles Times, το The New Yorker, το Time, το Flavorwire, το Salon, και το Slate.


ΚΛΗΡΩΣΗ

Πως μπορείτε να συμμετέχετε; Συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή ακολουθώντας τις οδηγίες σε αυτό το ποστ στη σελίδα μας στο Facebook. Ακόμα καλύτερα; Μπορείτε να κάνετε και τα 2, για να έχετε διπλή συμμετοχή στην κλήρωση! Οι νικητές θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 2/2 στο Facebook.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s