7 καλαίσθητα λογότυπα ελληνικών εκδοτικών οίκων

Τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά των ελληνικών εκδοτικών οίκων να δείξουν ένα διαφορετικό, ομορφότερο και καλαίσθητο πια πρόσωπο μέσα από τις εκδόσεις και τα εξώφυλλα των βιβλίων τους. Το So little sleeping and so much reading στηρίζει αυτή την προσπάθεια με τις μηνιαίες λίστες των καλύτερα εξωφύλλων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά [και μπορείτε να δείτε εδώ] και πιστεύει πως όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι θα χρησιμοποιούν εικονογράφους και γραφίστες που θα δημιουργούν μοναδικά εξώφυλλα που θα στολίζουν τα ράφια μας.

Τι γίνεται όμως με τους ίδιους τους εκδοτικούς οίκους; Πόσο βαθιά έχει περάσει το σύγχρονο design στα πιο βασικά τους στοιχεία όπως το λογότυπό τους; Αναρωτιόμασταν καιρό για την εταιρική ταυτότητα των εκδοτικών μας οίκων και σκεφτήκαμε να ψάξουμε, να βρούμε και να σας παρουσιάσουμε τα ομορφότερα λογότυπα ελληνικών εκδοτικών οίκων.

Η παρουσίαση τελικά αποδείχτηκε δύσκολη. Όχι η αναζήτησή τους, αφού μέσω της Biblionet [που αξίζει να αναφέρουμε εδώ ξανά πως πρόκειται για ένα θησαυρό για τους έλληνες αναγνώστες] δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρούμε όλους τους εκδοτικούς και να μεταφερθούμε στα site τους. Το να βρούμε όμως μίνιμαλ, μοντέρνας αισθητικής λογότυπα αποδείχτηκε σχεδόν ακατόρθωτο: κακοσχεδιασμένα, πρόχειρα, απλοϊκά ή ανύπαρκτα λογότυπα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των γραφικών που είδαμε. Ακόμη και μεγάλες, σημαντικές εκδόσεις έχουν σα βασική τους εικόνα μερικά απωθητικά λογότυπα.

Τα 7 λογότυπα που θα δείτε παρακάτω είναι αυτά που μας αρέσαν περισσότερο και έχουν μπει με τυχαία σειρά στη λίστα μας. Ας τα δούμε κι ας ευχηθούμε για τους εκδοτικούς οίκους των αγαπημένων μας βιβλίων να ανεβάσουν το επίπεδο και σε αυτόν τον τομέα.

Εκδόσεις Fagotto
fagotto
Οι εκδόσεις Fagotto δεν ασχολούνται με τη λογοτεχνία, γι’ αυτό ίσως και πολλοί από εσάς να μην τις γνωρίζουν. Εκδίδουν βιβλία για μουσική που είναι ιδιαίτερα γνωστά σε μουσικούς και εκπαιδευτές μουσικής. Το λογότυπό τους, ένα στρόγγυλο και οβάλ σχήμα που θυμίζει το κλειδί του Σολ αλλά και το γράμμα f, είναι καθαρό και αποτελεσματικό.

Εκδόσεις Πορφύρα
7 καλαίσθητα λογότυπα ελληνικών εκδοτικών οίκων
Ο σχετικά νέος εκδοτικός οίκος που εκδίδει βιβλία Χριστιανικού περιεχομένου έχει σα λογότυπο το ίδιο του το όνομα. Το λογότυπο, γραμμένο με μια κόκκινη, βυζαντινή γραμματοσειρά που χτυπάει όμορφα στο μάτι, προδίδει άμεσα τη θεματολογία της Πορφύρας. Απλό και απολύτως εκφραστικό.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος
7 καλαίσθητα λογότυπα ελληνικών εκδοτικών οίκων
Αρκετοί από τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους έχουν τα ονόματα των ιδιοκτητών τους, όμως οι εκδόσεις Παπαδόπουλος δείχνουν πως μπορεί το λογότυπο να είναι καλαίσθητο και μοντέρνο ακόμη κι έτσι. Αρκεί ένας ζωντανός χρωματισμός και μια χαριτωμένη γραμματοσειρά. Ισως ο πιο γνωστός από τους 7 εκδοτικούς οίκους που θα δείτε σε αυτό το άρθρο λόγω της ενασχόλησής του με τη λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο.

Εκδόσεις Κοντύλι
7 καλαίσθητα λογότυπα ελληνικών εκδοτικών οίκων
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν οι εκδόσεις Κοντύλι στην καλαισθησία των πολυσυλλεκτικών εκδόσεών τους και η αρχή γίνεται από το επίσης μοντέρνο λογότυπο. Το μεγάλο μαύρο Κ του ονόματος του εκδοτικού οίκου ξεχωρίζει και μετατρέπεται σε έγχρωμο με κάθε διαφορετικό εξώφυλλο των βιβλίων που εκδίδονται.

Εκδόσεις Μάρτης
7 καλαίσθητα λογότυπα ελληνικών εκδοτικών οίκων
Ακόμη ένας μικρός εκδοτικός οίκος παιδικής λογοτεχνίας με πολύ αξιόλογη και μοντέρνα αντιμετώπιση και στις εκδόσεις αλλά και στην ταυτότητά. Κάτι ανάμεσα σε κεφαλαίο Μ και ανοιχτή καρδιά, υπογραμμισμένο από έναν κλασικό ασπροκόκκινο μάρτη, αποτελούν το logo και εμείς είμαστε σίγουρα ήδη fans.

Εκδόσεις Μικρή Άρκτος
7 καλαίσθητα λογότυπα ελληνικών εκδοτικών οίκων
Η Μικρή Άρκτος δεν ασχολείται μόνο με εκδόσεις βιβλίων αλλά και δίσκων, ενώ ασχολείται και με εκδηλώσεις. Το λογότυπό της αποτελείται, εντελώς λογικά, από τον αστερισμό της Μικρής Άρκτου που γράφει εξαιρετικά στα εξώφυλλα των εκδόσεών της αλλά και το όνομα του εκδοτικού γραμμένο με μια γραμματοσειρά που μοιάζει χειρόγραφη.

Εκδόσεις Ποταμός
7 καλαίσθητα λογότυπα ελληνικών εκδοτικών οίκων
Το λογότυπο των εκδόσεων Ποταμός ήταν από τα αγαπημένα μας πριν ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο. Οι άσπροι κυματισμοί ενός ποταμιού μπροστά από ένα έντονο κόκκινο φόντο είναι μια ιδιαίτερη επιλογή που δε μοιάζει για λογότυπο ενός εκδοτικού οίκου και ταυτόχρονα γράφει εξαιρετικά πάνω στις επίσης πανέμορφες εκδόσεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο εκδοτικός. Βρίσκεται άξια, όπως και τα προηγούμενα 6 λογότυπα, σε αυτή εδώ τη λίστα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s