Οδηγός Stephen King: Με ποιο βιβλίο να ξεκινήσω;

Στα 2,5 χρόνια που υπάρχει το So little sleeping and so much reading υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που απαντάμε ξανά και ξανά. Μια από αυτές θα καταγράψουμε και θα αναλύσουμε εδώ, για να βρίσκεται πάντα στον παράδεισο του ίντερνετ και να μη χρειάζεται να τα ξαναγράφουμε κάθε φορά από την αρχή.

Δεν έχετε διαβάσει Stephen King; [κακώς]
Θέλετε να ξεκινήσετε; [μπράβο]
Δεν ξέρετε με ποιο βιβλίο; [λογικό, είναι άπειρα]
Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, ξεχωρίζοντας 5+1 διαφορετικά βιβλία του μεγάλου συγγραφέα. Ξεκινάμε!

– Θέλω να διαβάσω κάτι για να καταλάβω αν μου αρέσει ο τρόπος γραφής του
Οδηγός Stephen King: Με ποιο βιβλίο να ξεκινήσω;‘Salem’s Lot

Το ‘Salem’s Lot είναι σχεδόν πάντα η πρώτη μας απάντηση σε κάποιον που δηλώνει πως θέλει να δοκιμάσει Stephen King. Αποτελεί ένα από τα πιο καλογραμμένα βιβλία του συγγραφέα που χειρίζεται τον τρόμο με εκπληκτικό τρόπο και είναι σίγουρα από τα καλύτερά του και πιο αγαπημένα του έργα. Δεν είναι μεγάλο, δεν κάνει ουσιαστικά ποτέ του κοιλιά και θα γνωρίσει, σε κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον King, τη δομή των μικρών, σύντομων κεφαλαίων που βοηθούν την πλοκή και την αγωνία, ενώ εντείνουν το φόβο του αναγνώστη. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το Σάλεμς Λοτ είναι μια μικρή πόλη με άσπρα παραδοσιακά σπίτια, δρόμους που πλαισιώνονται από δεντροστοιχίες και εκκλησίες με επιβλητικά καμπαναριά. Εκείνο το καλοκαίρι στο Σάλεμς Λοτ ήταν ένα καλοκαίρι επιστροφής· ο Μπεν Μέαρς επέστρεψε στην πόλη με την ελπίδα να εξορκίσει τους δικούς του δαίμονες· βρέθηκε, όμως, αντιμέτωπος με έναν καινούριο, απερίγραπτο τρόμο.
Ένας ξένος είχε έρθει επίσης στο Λοτ, ένας ξένος με ένα μυστικό παλιό όσο ο Διάβολος, ένα μυστικό που θα προξενούσε ανεπανόρθωτο κακό σ’ όσους έρχονταν σε επαφή μ’ αυτόν και στη συνέχεια στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Όλα θα άλλαζαν για πάντα – η Σούζαν, που η αγάπη της για τον Μπεν δε θα μπορούσε να την προστατέψει· ο πάτερ Κάλαχαν, ο διαβολικός ιερέας που έθεσε τη διεφθαρμένη πίστη του σε μια τελευταία δοκιμασία· και ο Μαρκ, ένα μικρό αγόρι που βλέπει τον κόσμο της φαντασίας του να γίνεται πραγματικότητα και που, τελικά, αποδεικνύεται ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να κατανικήσει τον αδυσώπητο εφιάλτη του Σάλεμς Λοτ.


– Ίσως κάτι με λιγότερο τρόμο ή/και μικρότερο σε έκταση
Οδηγός Stephen King: Με ποιο βιβλίο να ξεκινήσω;Carrie

Όχι πως το Carrie δεν είναι βιβλίου τρόμου, έτσι; Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο με στοιχεία υπερφυσικού και λουσμένο στο αίμα, αλλά ο τρόπος που ο Stephen King προσπαθεί να μπει στο μυαλό ενός έφηβου κοριτσιού και το χτίσιμο του χαρακτήρα της Carrie, όπως και των υπόλοιπων χαρακτήρων είναι αριστοτεχνικός και ο συγγραφέας αποκαλύπτει πως είναι κάτι περισσότερο από κάποιον που προσπαθεί απλά να τρομάξει τους αναγνώστες του. Η Carrie είναι το μικρότερο από τα 5 βιβλία της παρουσίασης, οπότε αν θέλετε κάτι σύντομο, μην το σκέφτεστε. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή.

Η Κάρυ Γουάιτ, μια αφελής ασήμαντη μαθήτρια γυμνασίου σε κωμόπολη του Μέιν, χωρίς φίλους και υπό την κυριαρχία της θρησκόληπτης μάνας της, καθημερινά υφίσταται τις λοιδορίες και την περιφρόνηση των συνομηλίκων της. Σιγά-σιγά ανακαλύπτει ότι έχει τηλεκινητικές ικανότητες, τις οποίες τελικά θα στρέψει ενάντια στους βασανιστές της.


– Θέλω όμως κάτι πιο φρέσκο ή/και δε με ενοχλούν τα μεγάλα βιβλία ή/και θέλω κάτι διαφορετικό
Οδηγός Stephen King: Με ποιο βιβλίο να ξεκινήσω;11/22/63

Ο Stephen King δεν έχει γράψει όμως μόνο βιβλία τρόμου, αν και αυτά είναι σίγουρα η πλειοψηφία του έργου του. Για παράδειγμα το 11/22/63, το πιο πρόσφατο σε μας σημαντικότατο έργο του, είναι μια μίξη επιστημονικής φαντασίας και ιστορικού μυθιστορήματος. Ετοιμάζεται ήδη μια σειρά εμπνευσμένη από τα βιβλίο που θα προβληθεί στο Hulu. Η μεγάλη του έκταση μπορεί να φανεί αποτρεπτική σε κάποιους, αποτελεί όμως το καλύτερο δείγμα του που βρίσκεται στα 10s o συγγραφέας και είναι ιδανικό ξεκίνημα για όσους δεν αισθάνονται ιδιαίτερα καλά με τον τρόμο των προηγουμένων επιλογών μας. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 τρεις πυροβολισμοί αντήχησαν στο Ντάλας. Ο Πρόεδρος Κένεντι έπεσε νεκρός, και άλλαξε ολόκληρος ο κόσμος. Κι αν κάποιος μπορούσε να γυρίσει πίσω και να τον αλλάξει ξανά…;

Ο τριανταπεντάχρονος καθηγητής αγγλικής φιλολογίας Τζέικ Έπινγκ ζει ήσυχα στο Λίσμπον Φολς του Μέιν. Ώσπου μια μέρα, ο φίλος του ο Αλ του εκμυστηρεύεται ένα μυστικό… Η αποθήκη στο μικρό εστιατόριό του είναι μια πύλη στο χρόνο… βγάζει σε μια συγκεκριμένη μέρα του 1958. Κι ο Αλ κάνει στον Τζέικ μια παράξενη πρόταση: Να γυρίσει στο παρελθόν και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δολοφονία του Κένεντι.

Ο Τζέικ έχει πολλούς λόγους να δεχτεί. Κι έτσι ξεκινάει μια καινούρια ζωή σ’ ένα διαφορετικό κόσμο, τον κόσμο του Αϊζενχάουερ και του Έλβις, όπου τα αμερικάνικα αυτοκίνητα είναι τεράστια, τα κορίτσια φοράνε σοσόνια και το κάπνισμα επιτρέπεται παντού.

Σ’ αυτό τον κόσμο ο Τζον Κένεντι είναι ακόμη ένας νέος γερουσιαστής κι ο Τζέικ, στην καινούρια του πόλη, ερωτεύεται επικίνδυνα μια όμορφη βιβλιοθηκάριο. Κανείς δεν έχει ακούσει να μιλάνε για τον διαταραγμένο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, αλλά, αναπόφευκτα, κάθε βήμα οδηγεί σ’ αυτόν και στο Ντάλας, όπου το παρελθόν γίνεται ασφυκτικά αγωνιώδες και η Ιστορία μπορεί να πάψει πια να είναι όπως την ξέρουμε.

Το ταξίδι στο χρόνο δεν ήταν ποτέ τόσο πιστευτό. Ούτε τόσο τρομακτικό.


– Δε μου αρέσουν πολύ τα αίματα και τα ταξίδια στο χρόνο αλλά θέλω να δοκιμάσω κάτι
Οδηγός Stephen King: Με ποιο βιβλίο να ξεκινήσω;Gerald’s Game

Σίγουρα όχι από τα καλύτερα και πιο προβεβλημένα βιβλία του King, το Gerald’s Game είναι παρόλα αυτά ένα βαθιά ψυχολογικό και απόλυτα κλειστοφοβικό μυθιστόρημα που θα σηκώσει αρκετές φορές τις τρίχες των αναγνωστών όρθιες. Χωρίς ίχνος υπερφυσικού αλλά ακραίο, γεμάτο τρέλα και παραισθήσεις και πάντα με το γνώρισμο στυλ του συγγραφέα, δε θα απογοητεύσει κι εκείνους που ξέρουν και αγαπούν τον Stephen King. Σίγουρα το πιο αρρωστημένο μυθιστόρημά του που έχουμε διαβάσει. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι μεταξύ δύο συζύγων.
Το Παιχνίδι του Τζέραλντ
Αυτή τη φορά, όμως, η Τζέσι δεν ήθελε να παίξει. Δεμένη με χειροπέδες στις κολόνες του κρεβατιού, ενώ εκείνος κυριαρχούσε πάνω της, αυτή αισθάνθηκε οργισμένη και ταπεινωμένη.
Έτσι, τον κλότσησε δυνατά.
Τώρα αυτός κίτονταν νεκρός στο πάτωμα.
Και η Τζέσι μόνη και αβοήθητη, εγκλωβισμένη μέσα σ’ ένα δωμάτιο, μακριά από οπουδήποτε, χωρίς να μπορεί κάποιος να ακούσει τις κραυγές της.
Μόνη… εκτός από τις φωνές στο κεφάλι της, που είχαν αρχίσει να φλυαρούν, να φιλονικούν, να σαρκάζουν…


– Δεν έχω χρόνο για χάσιμο, θέλω να διαβάσω κάποιο σημαντικό, κλασικό βιβλίο του
Οδηγός Stephen King: Με ποιο βιβλίο να ξεκινήσω;The Shining

Το πρώτο χρονικά και το γνωστότερο στον κόσμο, κυρίως λόγω της ταινίας του Stanley Kubrick, από τα 3 Μεγάλα Έργα του Stephen King [τα άλλα 2 είναι τα The Stand και It] είναι ίσως και το πιο προσβάσιμο. Με μικρότερη έκταση από τα 2 άλλα, το The Shining ΕΙΝΑΙ ο King. Υπερφυσικός τρόμος, φανταστικοί χαρακτήρες, εκπληκτική ιστορία, βιβλίο που δε θες να διαβάζεις μόνος τη νύχτα και ταυτόχρονα δε θέλεις να αφήσεις κάτω. Περιέχει μια από τις καταπληκτικότερες σκηνές της μοντέρνας λογοτεχνίας [η οποία και δεν συμπεριλήφθηκε στην ταινία] και βρίσκεται με άνεση ανάμεσα στα 10 πιο αγαπημένα βιβλία του So little sleeping and so much reading. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το Ξενοδοχείο Θέα φημιζόταν ως το πιο όμορφο θέρετρο στον κόσμο από άποψη φυσικής ομορφιάς. Ο Τζακ Τόρανς, όμως, ο νέος χειμερινός επιστάτης, με τη σύζυγό του Γουέντι και τον πεντάχρονο γιο τους Ντάνι είδαν πολύ περισσότερα από την εξαιρετική ομορφιά του.
Ο Τζακ θεώρησε το Ξενοδοχείο Θέα σαν μια ευκαιρία, μια απελπισμένη φυγή από την αποτυχία και την απογοήτευση. Η Γουέντι είδε αυτό το μοναχικό καταφύγιο σαν μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί η συνοχή της οικογένειάς τους. Και ο Ντάνι;… Ο Ντάνι, ο οποίος ήταν προικισμένος με το χάρισμα της προφητείας –ευλογία ή κατάρα;–, έβλεπε οράματα που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες αντίληψης ενός μικρού παιδιού. Αισθανόταν το κακό κουρνιασμένο ανάμεσα στα εκατόν δέκα άδεια δωμάτια του ξενοδοχείου· το κακό παραμόνευε ειδικά γι’ αυτούς.

6 thoughts on “Οδηγός Stephen King: Με ποιο βιβλίο να ξεκινήσω;

 1. Αντί για Το παιχνίδι του Τζέραλντ, θα πρότεινα Το Πράσινο Μίλι, αλλά κατα τ’άλλα συμφωνώ. (αλλά μάλλον το πρότεινες ως κάτι χωρίς υπερφυσικό στοιχείο, οπότε οκ)

  Μου αρέσει!

  • ήθελα κάτι εντελώς διαφορετικό, όχι τόσο γνωστό αλλά πολύ έντονο, κατά τα άλλα το Πράσινο Μίλι νικάει σχεδόν σε όλα τα σημεία το Παιχνίδι του Τζέραλντ

   Μου αρέσει!

   • και τα χρήσιμα αντικείμενα άνετα σε αυτή την περίπτωση…. εγώ είναι το στάνταρ που προτείνω..

    Μου αρέσει!

   • ναι ρε μεγαλε και εγω τα ξεχασα (και η ταινια με εναν απιθανο Μαξ φον Συντοφ)

    Μου αρέσει!

 2. 1ΤHIN(Μπακμαν)
  2.Εξοδος(ρ.χειγοθορθ)
  3.συμφωνος
  4.ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
  5.συμφωνος
  Καλυτεροτερο απο ολα και συμβατο σε ολες τις απαιτησεις και αγαπημενο μου και,και, διαβαστε το ιτ(ΑΥΤΟ) δειτε την ταινια βλεπεται την πρωτη εννοω

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s