6 μοντέρνα λογότυπα βιβλιοθηκών

Σήμερα οι βιβλιοθήκες προσπαθούν να αλλάξουν. Οι αγαπημένοι μας χώροι μοιάζαν σχεδόν ξεπερασμένοι μερικά χρόνια πριν αλλά τώρα βρίσκονται ξανά στο κέντρο μιας νέας προσπάθειας που γίνεται στο χώρο του βιβλίου παγκοσμίως.

Με τις βιβλιοθήκες να μεγαλώνουν, να φέρνουν κοντά ανθρώπους και βιβλία, να γνωρίζουν στα παιδιά το δώρο της ανάγνωσης, να επικοινωνούν με νέους, σύγχρονους τρόπους με τους αναγνώστες, με τις νέες τεχνολογίες να μπαίνουν δυναμικά στο χώρο των δημόσιων βιβλιοθηκών, αναρωτηθήκαμε πως να τα πηγαίνουν οι βιβλιοθήκες και σε ένα άλλο θέμα: στο θέμα της εικόνας τους.

Όπως θα θυμάστε από όσα είπαμε κι όταν ασχοληθήκαμε με τα λογότυπα των ελληνικών εκδοτικών οίκων, η οπτική ταυτότητα είναι αρκετά σημαντική στον 21ο αιώνα. Είναι η πρώτη εικόνα και η πρώτη ιδέα των αναγνωστών για τις βιβλιοθήκες και μερικές φορές λέει πολλά για το που οδεύει η ίδια η βιβλιοθήκη.

Εμείς ψάξαμε τα ίντερνετς και έχουμε να σας παρουσιάσουμε παρακάτω 6 όμορφα, μοντέρνα λογότυπα βιβλιοθηκών που μας κάνουν να θέλουμε να επισκεφτούμε τους χώρους που στολίζουν και να χαθούμε στους χιλιάδες τόμους των βιβλίων τους.

1. Biblioteca Shahrazàd
Η μικρή, παιδική βιβλιοθήκη του Τορίνο έχει αυτό το χρωματιστό, γεμάτο περιγράμματα κτηρίων λογότυπο που δεν περνάει καθόλου απαρατήρητο. Σίγουρα ξεχωρίζει από τα χιλιάδες λογότυπα με βιβλία, όπως και όλα τα υπόλοιπα λογότυπα που διαλέξαμε για τη λίστα μας.
6 μοντέρνα λογότυπα βιβλιοθηκών

2. New York Public Library
Ένα λιοντάρι σε λευκό και μαύρο είναι το logo του συστήματος δημοσίων βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης. Ο φρέσκος σχεδιασμός του παρουσιάστηκε το 2009 και εδώ μπορείτε να δείτε μερικά από τα προσχέδια, τις εφαρμογές του, καθώς και πως ήταν το παλιότερο λογότυπο.
6 μοντέρνα λογότυπα βιβλιοθηκών

3. Glen Ellyn Public Library
Η βιβλιοθήκη που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Σικάγο έχει σαν οπτική της ταυτότητα μια πολύχρωμη πεταλούδα, ένα απλό, όμορφο και ήρεμο λογότυπο που περνάει το μήνυμα της πολυσυλλεκτικότητας των χώρων των βιβλίων και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα βιβλιοθηκών του κόσμου.
6 μοντέρνα λογότυπα βιβλιοθηκών

4. Hovedbiblioteket
Το 2013 η εταιρία Hvass&Hannibal δημιούργησε για λογαριασμό του παιδικού τμήματος της κεντρικής βιβλιοθήκης της Κοπενχάγης αυτή τη φανταστική και παιχνιδιάρικη ταυτότητα που μπορείτε να δείτε ολόκληρη εδώ. Ναι, οι βιβλιοθήκες έχουν πλάκα και δε φοβούνται να παίξουν με αυτό.
6 μοντέρνα λογότυπα βιβλιοθηκών

5. Qatar National Library
Μέχρι το Κατάρ μεταφερόμαστε για το επόμενο λογότυπο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της οποίας το νέο κτήριο άνοιξε πριν μερικούς μήνες, σχεδιασμένο από τον Ολλανδό Rem Koolhaas. Περισσότερα για την οπτική ταυτότητα της βιβλιοθήκης που περιέχει το σχήμα του κτηρίου θα βρείτε εδώ.
6 μοντέρνα λογότυπα βιβλιοθηκών

6. Calgary Public Library
Κάτι ανάμεσα στο πλέγμα που ενώνει τις 18 διαφορετικές βιβλιοθήκες του συστήματως βιβλιοθηκών του Κάλγκαρι και σε μια νιφάδα χιονιού είναι το μίνιμαλ λογότυπο που έχουμε εδώ. [μπόνους, δείτε τη φανταστική Κεντρική Βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018]
6 μοντέρνα λογότυπα βιβλιοθηκών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s