7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σήμερα ξεκινά το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και για τις επόμενες 10 μέρες οι αίθουσες του λιμανιού και του Ολύμπιον θα γεμίσουν θεατές που θα δούνε μια εικόνα από τον κόσμο όπως είναι πραγματικά.
7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ανάμεσα στις δεκάδες ταινίες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ βρίσκονται και 7 με λιγότερο ή περισσότερο βιβλιοφιλικό ενδιαφέρον, αφού ασχολούνται με συγγραφείς, έλληνες και ξένους, σύγχρονους και παλιότερους. Ας τις ρίξουμε μια ματιά και τα λέμε στις αίθουσες!

1. Σχετικά με τη Σούζαν Σόνταγκ

Μια εκ των ένδον, υπαινικτική έρευνα στη ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές και προκλητικές στοχαστικές φωνές του 20ού αιώνα. Παθιασμένη και γοητευτικά ευθαρσής σ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Σούζαν Σόνταγκ εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές, πολιτικές και φεμινιστικές φιγούρες της γενιάς της. Το ντοκιμαντέρ διερευνά τη ζωή της Σόνταγκ μέσα από αρχειακό υλικό, εξιστορήσεις φίλων, συγγενών, συναδέλφων, εραστών και ερωμένων, αλλά και μέσα από τα δικά της λόγια, τα οποία διαβάζει η Πατρίσια Κλάρκσον. Από το πρώιμο πάθος της με τα βιβλία έως την πρώτη της εμπειρία σε γκέι μπαρ, κι από τον πρώτο της γάμο έως την τελευταία της ερωτική σχέση, η ταινία συνιστά μια συναρπαστική ματιά σε μια αξεπέραστη συγγραφέα και κριτικό του πολιτισμού, της οποίας τα γραπτά με θέμα τη φωτογραφία, τον πόλεμο, την ασθένεια και την τρομοκρατία εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικά.

7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςJOHN CASSAVETES: Δευτέρα, Μαρτίου 16, 2015 – 20:00 | ID:356
FRIDA LIAPPA: Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2015 – 18:00 | ID:545

2. Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένας στοχασμός πάνω στις ελληνικές και ευρωπαϊκές ταυτότητες, μέσα από τα λόγια, την τέχνη, τις αναμνήσεις, αλλά και τους περιπάτους τριών διάσημων Ελλήνων συγγραφέων. Αυτοί οι συγγραφείς, που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους και γενιές, λένε την ιστορία της δικής τους Ελλάδας: της Ελλάδας του χτες, μιας χώρας με μεγάλη ιστορία και πολιτικές αναταραχές· της σύγχρονης Ελλάδας, με το καθημερινό χάος στην Αθήνα, μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της ηπείρου· και, τέλος, της σημερινής Ελλάδας, που είναι προσηλωμένη στο μέλλον και ζητά την ανάπλαση ολόκληρης της ταυτότητάς της. Πίσω από τις λέξεις, οι συγγραφείς μάς δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για ενοποίηση ενός τοπίου που μοιάζει παράταιρο, ταραγμένο και ρευστό.

7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςTONIA MARKETAKI: Τρίτη, Μαρτίου 17, 2015 – 17:30 | ID:435
PAVLOS ZANNAS: Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2015 – 15:00 | ID:524

3. Σ’ αγαπώ. Ελογοκρίθη!

Ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Τόλης Νικηφόρου αναλογίζεται την καταγωγή του και υμνεί τη γενέθλια πόλη. Ποτέ το ψέμα δεν προσκύνησε, ποτέ την ποίηση δεν εγκατέλειψε. Μ’ ένα παιδικό πρόσωπο κολλημένο στο τζάμι, αρνείται να αποδεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό. Αδειάζει ένα τσουβάλι ζωγραφιές στα πόδια μας. Η ποίησή του αποκαλύπτει τη δυνατότητα μιας άλλης πραγματικότητας. Αν πιστεύουμε στα θαύματα, ας βαδίσουμε με επίγνωση στον δικό του… προορισμό του ονείρου:
θα ξαναγεννηθούμε σε μιαν άλλη χώρα
θ’ ανακαλύψουμε και πάλι τις πρώτες λέξεις
και θα προφέρουμε περήφανα
κάθε ελάχιστο αυτονόητο
στη γνώση μάταια θ’ αναζητήσουμε τον κόσμο

7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςTONIA MARKETAKI: Τρίτη, Μαρτίου 17, 2015 – 22:30 | ID:437
TONIA MARKETAKI: Κυριακή, Μαρτίου 22, 2015 – 20:00 | ID:936

4. Dan Georgakas – Επαναστάτης της Διασποράς

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ποιητής, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και ακτιβιστής της Αριστεράς Νταν Γεωργακάς, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα. Μια εξομολόγηση-ποταμός, όπου αναφέρεται στις ελληνικές ρίζες του, στο πώς είναι να μεγαλώνεις στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ, και στις σπουδές του· στις φυλετικές διακρίσεις, στον πόλεμο του Βιετνάμ και πώς αυτά τον επηρέασαν στην ακτιβιστική του δράση· στις σχέσεις του με την Αριστερά και το Μαρξισμό· στη δράση του ως επικεφαλής των Ελληνοαμερικανών που αγωνίζονταν κατά της χούντας. Αναφέρεται επίσης στα βιβλία του, στο πάθος του για τον κινηματογράφο και στο περιοδικό Cineaste. Μια άλλη άποψη για τους Έλληνες της Αμερικής.

7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςTONIA MARKETAKI: Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2015 – 20:00 | ID:636
TONIA MARKETAKI: Σάββατο, Μαρτίου 21, 2015 – 12:30 | ID:832

5. Αποφεύγοντας την τρέλα

Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την προσωπική διαδρομή της Μάριελ Χέμινγουεϊ, μοντέλου και ηθοποιού και εγγονής του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, καθώς παλεύει να κατανοήσει εις βάθος την αυτοκτονία και πνευματική διαταραχή που επηρέασε τόσα μέλη της οικογένειάς της, όπως τον παππού της, την αδελφή της και γνωστό μοντέλο Μάργκο Χέμινγουεϊ, αλλά και τη μεγαλύτερη αδελφή της, ζωγράφο Τζόουν «Μάφετ» Χέμινγουεϊ. Προσωπικές, ρεαλιστικές σκηνές και σκληρές, γεμάτες συ- ναίσθημα συνεντεύξεις συνυφαίνονται με σπάνιο και εντυπωσιακό αρχειακό υλικό από το παρελθόν της οικογένειάς της, μέσα από τα οποία το κοινό ταξιδεύει στο χρόνο και ξαναεπισκέπτεται τη διάσημη οικογένεια και την αξιοσημείωτη, αν και συχνά σπαρακτική κληρονομιά της.

7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςOLYMPION: Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2015 – 23:00 | ID:617
TONIA MARKETAKI: Σάββατο, Μαρτίου 21, 2015 – 20:00 | ID:836

6. Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο

Ένα γυμνασιόπαιδο στην Ελλάδα του 1975 ανακαλύπτει τον Αρθούρο Ρεμπώ από ένα τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου, στον κύκλο τραγουδιών τους Αθανασία. Αργότερα, το ενδιαφέρον του για το τρομερό παιδί της γαλλικής λογοτεχνίας δεν περιορίζεται στο έργο του, αλλά επεκτείνεται και στην πολυτάραχη ζωή του, με έμφαση στη σχέση του με τον ελληνικό χώρο: στην πρώτη περίοδο των περιπλανήσεων του ποιητή (1875-1876) με προορισμό την Ελλάδα, προκειμένου να εργαστεί σ’ ένα νησί «κάτω από τον όμορφο ουρανό του Αιγαίου» και στη μετέπειτα παραμονή του στην Κύπρο, όπου εργάστηκε αρχικά ως επιστάτης γαλλικής κατασκευαστικής εταιρίας σε λατομείο της επαρχίας Λάρνακας (Δεκέμβριος 1978 – Μάϊος 1879) και στη συνέχεια ως αρχιεργάτης στην κατασκευή της θερινής έπαυλης του Άγγλου κυβερνήτη στο Τρόοδος (Μάρτιος- Ιούλιος 1880).

7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςTONIA MARKETAKI: Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2015 – 15:00 | ID:734
TONIA MARKETAKI: Σάββατο, Μαρτίου 21, 2015 – 22:30 | ID:837

7. Ο Εθνικός Κωστής Παλαμάς – Το υπέρτατο λουλούδι του λόγου

Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά. Ο φακός, ακολουθώντας τα βήματα ενός σκηνοθέτη-ερευνητή που προσπαθεί να ολοκληρώσει μια ταινία γι’ αυτήν τη σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων, φωτίζει τις άγνωστες πτυχές του ποιητή και την πολιτική του στάση απέναντι στα ιστορικά και εθνικά ζητήματα της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνικοπολιτική ιστορία της χώρας από το 1865 ώς το 1943, τη χρονιά που έφυγε απ’ τη ζωή ο Κωστής Παλαμάς.

7 βιβλιοφιλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςPAVLOS ZANNAS: Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2015 – 20:00 | ID:726
STAVROS TORNES: Κυριακή, Μαρτίου 22, 2015 – 18:00 | ID:965

Καλές προβολές και καλό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s