20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία

Κανείς δε μπορεί να αμφιβάλλει πως πολλές φορές η σχέση της μουσικής με τη λογοτεχνία είναι στενή. Υπάρχουν δε πολλά συγκροτήματα, γνωστά, διάσημα συγκροτήματα που έχουν πάρει το όνομά τους από χαρακτήρες, συγγραφείς και έργα της κλασικής λογοτεχνίας. Παρακάτω και με τη βοήθεια του mental_floss θα δούμε 20 σημαντικές μπάντες και θα εξηγήσουμε από που πήραν τα ονόματά τους.

1. Modest Mouse
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Οι Modest Mouse της μικρής πόλης Issaquah της πολιτείας Washington ονόμασαν το συγκρότημά τους από ένα κομμάτι του μυθιστορήματος The Mark on the Wall της Virginia Woolf. «Διάλεξα το όνομα όταν ήμουν 15 χρονών», εξηγεί ο τραγουδιστής Isaac Brock. «Ήθελα κάτι που να είναι απολύτως διφορούμενο, αλλά ακούγεται εντελώς γλυκερό. Σημαίνει όμως κάτι για μένα. Και μπορώ να ταυτιστώ με αυτό».

I wish I could hit upon a pleasant track of thought, a track indirectly reflecting credit upon myself, for those are the pleasantest thoughts, and very frequent even in the minds of modest, mouse-coloured people, who believe genuinely that they dislike to hear their own praises.

2. Veruca Salt

Η alternative rock μπάντα Veruca Salt έχει πάρει το όνομά της από το κακομαθημένο πλούσιο κοριτσάκι που κερδίζει ένα από τα Χρυσά Εισιτήρια στον Charlie and the Chocolate Factory του Roald Dahl.

3. My Chemical Romance
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Ο μπασίστας Mikey Way δούλευε σε ένα από τα βιβλιοπωλεία Barnes & Noble όταν του έμεινε ο τίτλος Ecstasy: Three Tales of Chemical Romance του Σκωτσέζου μυθιστοριοφράφου Irvine Welsh. Ο μεγαλύτερος αδερφός του και συνιδρυτής Gerard Way πρότεινε τη λέξη «My» στην αρχή του ονόματος.

4. Titus Andronicus

H punk μπάντα από το New Jersey ονομάστηκε από το θεατρικό έργο του William Shakespeare, Titus Andronicus, ένα από τα πιο βίαια και βουτηγμένα στο αίμα έργα του δημιουργού.

«Ανακάλυψα πως όταν κάποιος θέλει να στήσει ένα συγκρότημα, περνάει αρκετό χρόνο μαζεύοντας στο μυαλό του ένα αρχείο με λέξεις ή φράσεις που θα γίνονταν κουλ ονόματα συγκροτημάτων. Το «Titus Andronicus» ήταν, στο μυαλό μου, το καλύτερο που είχα συναντήσει», εξήγησε ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Patrick Stickles στο Exclaim.ca. «Ήθελα η μπάντα μας να περάσει τη γραμμή μεταξύ των περισσότερο εγκεφαλικών, στοχαστικών στοιχείων της ανθρώπινης κατάστασης και το κομμάτι μας που θέλει να δει αίμα και βία.»

5. The Doors
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Οι Doors πήραν το όνομά τους από το The Doors of Perception του Aldous Huxley, το οποίο προέρχεται με τη σειρά του από το The Marriage of Heaven and Hell του Άγγλου ποιητή William Blake:

If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, Infinite. For man has closed himself up, till he sees all things thro’ narrow chinks of his cavern.

6. Rainer Maria

Οι συνιδρυτές της μπάντας Caithlin De Marrais και Kyle Fischer ονόμασαν το indie rock συγκρότημά τους από τον Αυστριακό ποιητή Rainer Maria Rilke. Οι δυο τους πρωτοσυναντήθηκαν σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής στο Madison του Wisconsin.

7. Steppenwolf
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Το αρχικό τους όνομα ήταν The Sparrow, αλλά ο ιδρυτής John Kay μετονόμασε τη μπάντα σε Steppenwolf μετά την πρόταση του παραγωγού Gabriel Mekler, που μόλις είχε τελειώσει το μυθιστόρημα του Hermann Hesse με τον τίτλο Steppenwolf.

8. Of Mice & Men

Οι metalcore Of Mice & Men από την Καλιφόρνια πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο βιβλίο του John Steinbeck.

Ο τραγουδιστής Austin Carlile εξηγεί πως το Of Mice and Men λέει «the well laid plans of mice and men often falter». «Κάνεις σχέδια και χαλάνε. [Ο μπασίστας Jaxin Hall] και γω είχαμε σχέδια για τη ζωή και χαλάσανε και για τους 2 μας, οπότε τώρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

9. Joy Division
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Αρχικά, το όνομα του συγκροτήματος ήταν Warsaw, αλλά το αλλάξανε σε Joy Division για να μην τους μπερδεύει ο κόσμος με μια άλλη punk μπάντα από το Λονδίνο που ονομαζόταν Warsaw Pakt. Το όνομα Joy Division προέρχεται από μια νουβέλα με τίτλο House of Dolls ενός Εβραίου συγγραφέα, του Yehiel Feiner, που έγραφε με το ψευδώνυμο Ka-tzetnik 135633, δηλαδή το νούμερό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Auschwitz. Η νουβέλα περιγράφει τα Εβραϊκά Τάγματα Ευχαρίστησης όπου μια ομάδα γυναικών χρησιμοποιούνταν σαν σκλάβες για σεξουαλικούς σκοπούς από στρατιώτες και αξιωματικούς των Ναζί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

10. Clem Snide

Ο τραγουδιστής/δημιουργός Eef Barzelay ονόμασε την alt-country μπάντα του Clem Snide από έναν χαρακτήρα που συχνά εμφανίζεται στα βιβλία του William S. Burroughs, μεταξύ άλλων στα Naked Lunch, Exterminator! και The Ticket That Exploded.

11. As I Lay Dying
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Από το μυθιστόρημα As I Lay Dying του William Faulkner πήρε αυτή η metalcore μπάντα του San Diego το όνομά της. Όμως ενώ ο τραγουδιστής Tim Lambesis αγαπά το όνομα του βιβλίου, πιστεύει πως το θέμα και η ιστορία του δεν εκφράζουν την ταυτότητα του συγκροτήματος.

«Η ιδέα μας ήρθε από το όνομα και μόνο. Δε θα έλεγα πως υπάρχει κάποια συσχέτιση με το νόημα του βιβλίου και το νόημα της μπάντας. Απλά κλέψαμε το όνομα από εκεί,» εξηγεί στο Metal Underground ο Lambesis. «Είναι κάπως καταθλιπτικό αλλά είναι καλογραμμένο. Δεν είναι ακριβώς το στυλ μου.»

12. Belle & Sebastian

Ο τραγουδιστής και ιδρυτής της μπάντας Stuart Murdoch ονόμασε το indie pop σχήμα του από ένα Γαλλικό παιδικό βιβλίο με τίτλο Belle et Sébastien της Cécile Aubry. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στην τηλεόραση στη δεκαετία του ’70, ενώ έγινε και Ιαπωνικό anime στη δεκαετία του ’80.

13. Silverchair
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Το αρχικό όνομα της Αυστραλέζικης alternative μπάντας ήταν Innocent Criminals, αλλά το τρίο αργότερα, όταν υπέγραψε το 1994 με τη Sony, μετονομάστηκε σε Silverchair από το βιβλίο του C.S. Lewis, The Silver Chair. Το The Silver Chair είναι το 4ο βιβλίο της σειράς The Chronicles of Narnia.

14. Josef K

Το Σκωτσέζικο post-punk συγκρότημα πήρε το όνομά του από τον πρωταγωνιστή των μυθιστορημάτων The Trial και The Castle του Franz Kafka. Ο χαρακτήρας Josef K εμφανίζεται επίσης στο διήγημα A Dream.

15. The Artful Dodger
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Οι Βρετανοί garage The Artful Dodger ονομάστηκαν από τον αρχηγό της νεαρής συμμορίας στον Oliver Twist του Charles Dickens. Οι ιδρυτές του συγκροτήματος Mark Hill και Pete Devereux πήραν το όνομα εξαιτίας όλων των πειρατικών τραγουδιών που έφτιαξαν όταν πρωτοξεκίνησαν την καριέρα τους στη μουσική βιομηχανία.

16. The Boo Radleys

Το όνομα προέρχεται από τον μυστηριώδη χαρακτήρα Boo Radley του To Kill a Mockingbird της Harper Lee. Σύμφωνα με τη σελίδα του συγκροτήματος στο MySpace [σ.σ: αιωνία του η μνήμη], «το όνομα διαλέχτηκε [σε μια παμπ] επειδή τους άρεσε το πως ακουγόταν».

17. Sixpence None The Richer
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Οι Sixpence None The Richer πήραν το όνομά τους από ένα κομμάτι του βιβλίου του C.S. Lewis, Mere Christianity. Το κομμάτι του βιβλίου του Lewis είναι για ένα γιο που ζητάει από τον πατέρα του ένα νόμισμα για να του αγοράσει ένα δώρο.

«Όταν ο πατέρας πήρε το δώρο δε βγήκε κερδισμένος γιατί αρχικά είχε δώσει το νόμισμα στο γιό του», είπε ο τραγουδιστής Leigh Nash στο The Late Show with David Letterman. «Η αναλογία είναι για το Θεό που μας δίνει το δώρο της ζωής για τον δοξάζουμε. Δεν είναι πλουσιότερος επειδή τον εξυμνούμε επειδή εκείνος μας έχει δώσει αρχικά το δώρο της ζωής».

18. Okkervil River

Ο τραγουδιστής των Okkervil River, Will Sheff ονόμασε την indie rock μπάντα από ένα διήγημα της Ρωσίδας συγγραφέως Tatyana Tolstaya.

«Υπάρχει μεγάλο κομμάτι της γραφής της σε δεύτερο πρόσωπο, περνάει από το ένα θέμα στο άλλο και απλά μου φάνηκε πολύ ενστικτώδες γράψιμο σε μένα», είπε ο Will Sheff στο MTV. «Πολλές από αυτές τις εμπειρίες τις ένιωσα, όπως όταν ξυπνάς από ένα όνειρο και γυρνάς ζαλισμένος γύρω γύρω. Ήμουν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το γράψιμό της».

Okkervil είναι επίσης το όνομα ενός λασπωμένου ποταμιού στο Saint Petersburg της Ρωσίας.

19. The Airborne Toxic Event
20 ονόματα συγκροτημάτων εμπνευσμένα από την κλασική λογοτεχνία
Από ένα τμήμα του μυθιστορήματος White Noise του Don DeLillo πήρε αυτή η indie rock μπάντα από το Los Angeles το όνομά της.

20. Moby

Ο γεννημένος σαν Richard Hall δημιουργός της electronica πήρε το μεσαίο του όνομα Melville και το ψευδώνυμο Moby από τους γονείς του, που του είπαν σε μικρή ηλικία πως ο Herman Melville, συγγραφέας του Moby Dick ήταν πρόγονός του. «Το όνομά και το ψευδώνυμό μου βασίστηκαν στο γεγονός ότι υποτίθεται πως ο Herman Melville ήταν ο προ-προ-προ-προθείος μου», είπε στο CNN.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s