The Frame Library: Οικογένεια Μπελιέ (La famille Bélier) του Eric Lartigau

The Frame Library: Οικογένεια Μπελιέ (La famille Bélier) του Eric Lartigau

Για πες: Η Οικογένεια Μπελιέ είναι μια συνηθισμένη οικογένεια στην επαρχία της Γαλλίας, με μία μικρή μόνο ιδιαιτερότητα. Όλα τα μέλη της είναι κωφά εκτός από την 16χρονη Paula, η οποία κάνει την απαραίτητη διαμεσολάβηση για λογαριασμό των γονέων της σε καθημερινή βάση. Όταν, όμως, μια μέρα ανακαλύπτει ότι είναι αστέρι στο τραγούδι, θα πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη ζωή της και ενδεχομένως να κάνει τα πρώτα βήματα μακριά από τους γονείς της και προς την ενηλικίωση. Και, φυσικά, να γνωρίσει για πρώτη φορά την αγάπη στην πορεία.

The Frame Library: Οικογένεια Μπελιέ (La famille Bélier) του Eric Lartigau

Γιατί με νοιάζει; Η «Οικογένεια Μπελιέ» του Eric Lartigau, βασισμένη στο ομώνυμο – μερικώς αυτοβιογραφικό – βιβλίο της Victoria Bedos έρχεται από την Γαλλία με την ταμπέλα της πιο εμπορικής ταινίας της χρονιάς και είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς το γιατί. Κρατάς λογαριασμό; Α) Το φιλμ πατάει γερά πάνω σε κωμική βάση, περιέχοντας gag που είτε προτιμούν το λεκτικό χιούμορ (κυρίως ανάμεσα στον καθηγητή και τους υπόλοιπους μαθητές) είτε εισέρχονται σε καθαρά slapstick περιοχές (αναμενόμενα, οι σκηνές που αφορούν την ίδια την οικογένεια), δημιουργώντας από την αρχή εύθυμο κλίμα επικοινωνίας με τον θεατή. Β) Δεν αγνοεί την συγκινητική του φύση και δίνει χώρο εξίσου για σκηνές παρεξηγήσεων αλλά και σκηνές εξομολογήσεων και ψυχικών καταθέσεων, παίζοντας συνεχώς με τα συναισθήματα του κοινού. Γ) Η αφήγηση δεν βαλτώνει ποτέ, κυρίως λόγω των πολλαπλών υποπλοκών (πέρα από την καθημερινότητα στην φάρμα και τους προβληματισμούς και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα της Paula, έχουμε και την δημαρχιακή υποψηφιότητα του πατέρα Bélier, την σεξουαλική αφύπνιση του γιου του, έναν ξινό δάσκαλο και τις συνεχείς εκρήξεις της πληθωρικής μητέρας Bélier). Δ) Η «απόφοιτος» του Γαλλικού The Voice και εξαιρετικά υποσχόμενη, Louane Emera, είναι ένα χάρμα οφθαλμών (και αυτιών). Ναι, υπάρχουν ελαττώματα στην ταινία (κάποιες χοντράδες, μερικές άτσαλες εναλλαγές θεματικών και μια γενικά, όχι και τόσο, απρόβλεπτη αφηγηματική ανάπτυξη), όμως, αυτό που υπερισχύει στο τέλος είναι το χαμόγελο και η θετική αίσθηση μιας ταινίας που κύριο στόχο έχει να διασκεδάσει και να κάνει το κοινό να περάσει πραγματικά καλά. Περισσότερα για την ταινία, μπορείς να διαβάσεις στο Frame Game, εδώ.

Έχουμε οπτικό υλικό; Όσο παρακολουθείς το trailer, θες να στοιχηματίσουμε πόσος χρόνος θα περάσει μέχρι να ανακοινωθεί το αμερικανικό remake της ταινίας;

Πού μπορώ να το δω; Η Οικογένεια Μπελιέ προβλήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και αναμένεται να κυκλοφορήσει και εμπορικά στην Ελλάδα, κάπου μέσα στο καλοκαίρι, από την εταιρεία διανομής ODEON. Update: Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s