Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Πριν έρθει η τυπογραφία και κάνει τα βιβλία φτηνά και εύκολα προσβάσιμα, τα βιβλία του Μεσαίωνα ήταν απίστευτα δυσεύρετα και πολύτιμα. Χωρίς μια μέθοδο για τη μαζική παραγωγή τους, κάθε βιβλίο έπρεπε να αντιγραφεί με το χέρι, κάτι που χρειαζόταν ώρες κοπιαστικής και επιδέξιας δουλειάς. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν οι δημόσιες βιβλιοθήκες άρχισαν να εμφανίζονται, τα βιβλία ήταν πολλές φορές δεμένα με αλυσίδες στα ράφια, επιτρέποντας στον κόσμο να τα διαβάζει, ενώ την ίδια στιγμή η πολύτιμη συλλογή της βιβλιοθήκης προστατευόταν από πιθανούς κλέφτες.
Βιβλιοθήκες με αλυσίδες
Η αλυσίδα ήταν ενωμένη στη γωνία ή στο εξώφυλλο του βιβλίου με κρίκους και ήταν αρκετά μακριά ώστε να επιτρέπει στο βιβλίο να βγει από το ράφι του και να διαβαστεί, αλλά όχι να φύγει από την ίδια τη βιβλιοθήκη. Μόνο ο βιβλιοθηκονόμος μπορούσε να αφαιρέσει την αλυσίδα χρησιμοποιώντας ένα κλειδί. Τα βιβλία ήταν τοποθετημένα στα ράφια συνήθως με τα φύλλα του βιβλίου να βλέπουν προς τον αναγνώστη και όχι η ράχη, όπως σήμερα. Αυτό ίσως να φαίνεται λάθος αλλά επέτρεπε στα βιβλία να πιάνονται και να ανοίγονται χωρίς να περιστρέφονται, κι έτσι δε μπλέκονταν η αλυσίδα.

Με το τυπογραφικό πιεστήριο οι αντιγραφές έγιναν εύκολα διαθέσιμες και η αξία των βιβλίων έπεσε σημαντικά. Με τα τέλη του 19ου αιώνα η πρακτική των βιβλίοθηκών με αλυσίδες έκανε τον κύκλο της. Σήμερα μόνο ελάχιστες τέτοιες βιβλιοθήκες έχουν διατηρηθεί, αποκλειστικά για ιστορικούς λόγους.

Η Βιβλιοθήκη του Καθεδρικού Hereford
Η Βιβλιοθήκη του Καθεδρικού Hereford της πόλης Hereford στην Αγγλία, είναι η μεγαλύτερη διασωθείσα βιβλιοθήκη με αλυσίδες που έχει όλα της τα κομμάτια άθικτα. Χτισμένη το 1611, η βιβλιοθήκη περιέχει κυρίως παλιά βιβλία σε χειρόγραφα που βρίσκονται ακόμα κλειδωμένα στις θέσεις τους, μερικά από αυτά άψογα δείγματα μεσαιωνικής γραφής, που περιέχουν όμορφες εικονογραφήσεις με χρυσό και γεμάτες χρώμα. Δύο από τα πολυτιμότερα βιβλία είναι ένα μοναδικό αντίτυπο ενός αρχαίου αντιφωνάριου του Hereford από το 13ο αιώνα, σε καλή κατάσταση, και τα Ευαγγέλια του Hereford, ένα αντίτυπο των Ευαγγελίων με αγγλοσαξωνικούς χαρακτήρες, που χρονολογείται περίπου στα 780 μ.Χ. Αυτός είναι κι ο αρχαιότερος τόμος που υπάρχει στη βιβλιοθήκη.

Ένας άλλος θυσαυρός της βιβλιοθήκης είναι και μια αρχαία οστεοθήκη από δρυ, κληροδότημα στον καθεδρικό ναό από τον Canon Russell, που λέγεται πως την απέκτησε από μια Ρωμαιοκαθολική οικογένεια στης οποίας την κατοχή βρισκόταν για πολλά χρόνια. Είναι καλυμμένη με χαλκό και με σμάλτο από τη Λιμόζ της Γαλλίας, που απεικονίζει το φόνο και την ταφή του Αγίου Θωμά του Καντέρμπουρι.
Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Η Βιβλιοθήκη του Zutphen
Η «Librije», όπως λέγεται, στεγάζεται στην εκκλησία του St. Walburgis στην πόλη του Zutphen της Ολλανδίας. Η εκκλησία χρονολογείται πίσω στον 11ο αιώνα αλλά η βιβλιοθήκη χτίστηκε μόλις το 16ο αιώνα. Το κτήριο και το εσωτερικό της βιβλιοθήκης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέγγιχτα μέσα στους αιώνες. Τα παλιά βιβλία είναι ακόμη αλυσοδεμένα στα αρχαία ξύλινα γραφεία τους.
Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Η Βιβλιοθήκη Francis Trigge
Στο Grantham της Αγγλίας, η Francis Trigge Chained Library δημιουργήθηκε το 1598 και υπήρξε η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας. Η βιβλιοθήκη περιέχει 356 ξεχωριστά καταλογογραφημένα αντικείμενα, από τα οποία περίπου τα 80 βρίσκονται ακόμη στις αλυσίδες τους. Αυτές όμως οι αλυσίδες είναι μοντέρνες, αφού χρονολογούνται από την αναπαλαίωση που έγινε στο χώρο το 1884. Η βιβλιοθήκη έχει αρκετά σπάνια χειρόγραφα στη συλλογή της από πριν το 1500.
Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Η Βιβλιοθήκη του Royal Grammar School
Η βιβλιοθήκη με αλυσίδες του Royal Grammar School στο Guildford της Αγγλίας στεγάζει ράφια που βρίσκονται εκεί από το 1897. Η ίδια η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε κοντά στο τέλος του 16ου αιώνα. Από τότε μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, αρκετές σημαντικές συλλογές προστέθηκαν στη βιβλιοθήκη. Το παλαιότερο βιβλίο της τυπώθηκε στη Βενετία γύρω στο 1480, και το παλιότερο αγγλικό βιβλίο τυπώθηκε περίπου στο 1500 και φέρει τη σφραγίδα του εκδότη Wynkyn de Worde. Σήμερα η βιβλιοθήκη είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παραδείγματα βιβλιοθήκης με αλυσίδες μέσα σε σχολείο.
Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Η Βιβλιοθήκη Wimborne Minster
Η βιβλιοθήκη του Wimborne Minster, και πάλι στην Αγγλία, είναι η 2η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του είδους της. Ιδρύθηκε το 1686 και περιέχει περίπου 150 βιβλία, όλα δεμένα στα ράφια τους.
Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Η Biblioteca Malatestiana
Η Biblioteca Malatestiana άνοιξε τις πόρτες της το 1454 και βρίσκεται στην Cesena της Ιταλίας, σε ένα πρώην Φραγκισκανικό μοναστήρι. Στη βιβλιοθήκη βρίσκονται ακόμα βιβλία δεμένα με σιδερένιες αλυσίδες πάνω σε κυρτά γραφεία.
Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

Η Βιβλιοθήκη του Καθεδρικού Wells
Ακόμη μια βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην Αγγλία, και συγκεκριμένα στον Καθεδρικό ναό του Wells, φιλοξενεί βιβλία που εκδόθηκαν πριν το 1800. Στη συλλογή της βρίσκονται περίπου 2,800 τόμοι με θεματικές που κινούνται από τη θεολογία και την ιστορία, τις επιστήμες και την ιατρική, μέχρι τις εξερευνήσεις και τις γλώσσες. Το παλαιότερο βιβλίο της συλλογής είναι το Pliny Naturalis Historiae που γράφτηκε στη Βενετία το 1472. Άλλα παλιά χειρόγραφα είναι το De Humanis Corporis Fabrica του Andreas Vesalius το 1555, δηλαδή το βιβλίο ανατομίας που προανήγγειλε την έλευση της βιολογίας σαν θέμα της επιστήμης, καθώς και ο πρώτος ολοκληρωμένος άτλαντας του κόσμου από τον Abraham Ortelius, που πρωτοεκδόθηκε στην Αγγλία το 1606.
Βιβλιοθήκες με αλυσίδες

πηγή: Amusing Planet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s