Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Oliver Jeffers μοιάζει φανταστικό

Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Oliver Jeffers μοιάζει φανταστικό
Το Brain Pickings παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Oliver Jeffers, ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο που προσπαθεί να διδάξει στους μικρούς αναγνώστες την απώλεια και το θάνατο, καθώς και τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με αυτά.
Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Oliver Jeffers μοιάζει φανταστικό
Ο Jeffers αφηγείται την ιστορία ενός μικρού κοριτσίου, «όπως όλα τα άλλα,» που η εκδηλωτική και γεμάτη κέφι περιέργειά του τροφοδοτείται από τον μπαμπά της, ο οποίος της διαβάζει όλων των ειδών τα συναρπαστικά βιβλία για τη θάλασσα, τα αστέρια και τα θαύματα του κόσμου μας.
Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Oliver Jeffers μοιάζει φανταστικό

Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Oliver Jeffers μοιάζει φανταστικό

Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Oliver Jeffers μοιάζει φανταστικό

Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του Oliver Jeffers μοιάζει φανταστικό
Γινόμαστε μάρτυρες των ευτυχισμένων ανακαλύψεων του δίδυμου όταν, μια μέρα, συνειδητοποιούμε πως ο μπαμπάς έχει φύγει, το μικρό κορίτσι βρίσκει τον εαυτό του να κοιτά μια άδεια καρέκλα.
heart-bottle (6)

heart-bottle (7)
Με εξαιρετική λεπτότητα και οικονομία λέξεων ο Jeffers, του οποίου η δεξιοτεχνία της αλληλεπίδρασης μεταξύ του σκοταδιού και του φωτός φτάνει τόσο στο πινέλο του όσο και στην ψυχή, σιωπηλά απελευθερώνει το ξέσπασμα των επιφανειακών συναισθημάτων που προκαλούνται από την απώλεια.

Αλλά αν η θλίψη είναι ένα τόσο αποπροσανατολιστικό και συντριπτικό συναίσθημα για τους ενήλικες, πως μπορούν να διαχειριστούν το βάρος της οι απροετοίμαστες μικρές καρδιές; Το μικρό κορίτσι δεν μπορεί να τη διαχειριστεί και δεν το κάνει.
heart-bottle (8)
Αποφασίζει λοιπόν να κλείσει την καρδιά της σε ένα ασφαλές μέρος, για την ώρα. Έτσι, κλείνει την καρδιά της σε ένα μπουκάλι και το κρεμάει στο λαιμό της. Αυτό κάνει τα πράγματα καλύτερα, στην αρχή. Όμως σύντομα το κορίτσι ανακαλύπτει πως όταν κλειδώνει έξω από την καρδιά της τον πόνο, κλειδώνει ταυτόχρονα και την ικανότητά της για αγάπη και για να νιώθει ζωντανή.
heart-bottle (9)
Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Το κορίτσι ξεχνάει τα αστέρια, σταματά να δίνει σημασία στη θάλασσα. Δεν την απασχολούν πια τα θαύματα του κόσμου μας και δεν προσέχει σχεδόν τίποτα γύρω της.
heart-bottle (10)

heart-bottle (11)
Μια μέρα, καθώς περπατούσε στην παραλία που είχε κάνει βόλτα με τον μπαμπά της, το κορίτσι, τώρα πια μεγάλη γυναίκα, συναντά ένα άλλο μικρό κορίτσι, γεμάτο με την ίδια απεριόριστη και κεφάτη περιέργεια όπως είχε κι εκείνη κάποτε. Ξαφνικά, η ηρωίδα μας θυμάται όλα όσα έχασε όταν κλείδωσε έξω από τον εαυτό της την απώλεια.
heart-bottle (12)
Ξεκινά να ελευθερώσει την καρδιά της από τη γυάλινη φυλακή της, αλλά το μπουκάλι έχει ενισχυθεί από τα χρόνια της αυτοπροστασίας που έχουν περάσει. Το μπουκάλι δε μπορεί να σπάσει. Απλά πηδά από δω κι από κει, μέχρι κάτω στη θάλασσα.
heart-bottle (13)

heart-bottle (14)

heart-bottle (15)
Εκεί, περνάει από το μυαλό κάποιου μικρότερου και με μπόλικη ακόμη περιέργεια για τον κόσμο πως ίσως να ξέρει ένα τρόπο.
heart-bottle (16)

heart-bottle (17)

heart-bottle (18)

heart-bottle (19)
Η καρδιά γύρισε στο μέρος που ανήκε. Και η καρέκλα δεν ήταν τόσο άδεια πια.

Τα προηγούμενα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία του Oliver Jeffers κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά. Βρείτε τα εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s