Είστε έτοιμοι για μια μάχη με βιβλία;

Έχουμε, όσο καιρό υπάρχει το So little sleeping and so much reading, ασχοληθεί με διάφορες μορφές τέχνης που εμπνέεται ή αφορά τα βιβλία. Όμως σήμερα, με τη βοήθεια του Book Patrol, θα δούμε μια λιγάκι πιο αγωνιστική, βίαιη και σωματική μορφή τέχνης με βιβλία.
Είστε έτοιμοι για μια μάχη με βιβλία;
Σας παρουσιάζουμε το Bookfighting, τη Μάχη με Βιβλία δηλαδή του Γάλλου καλλιτέχνη Yves Duranthon. Σκεφτείτε το σαν τα μήλα που παίζαμε μικροί, ένας εναντίον ενός, να σκοράρουν πόντους πετώντας βιβλία. 40 άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Palais de Tokyo του Παρισιού και συμμετείχαν στον πιο πρόσφατο αγώνα.
Είστε έτοιμοι για μια μάχη με βιβλία;
Από που προέρχεται η ιδέα; Ο Durathon λέει πως εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα Combats του Ιάπωνα συγγραφέα Yuichi Yokoyama, στο οποίο ένας χαρακτήρας προσπαθεί να αμυνθεί από την επίθεση μερικών Σαμουράι πετώντας βιβλία πάνω τους, αφού βρίσκει καταφύγιο σε μια βιβλιοθήκη.
Είστε έτοιμοι για μια μάχη με βιβλία;
Ο Duranthon γράφει:

Άντρες, γυναίκες και παιδιά μάχονται με βιβλία. Το θέαμα είναι γοητευτικό και δε μπορείς να αποστρέψεις το βλέμα σου από αυτά τα αντικείμενα που αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο. Είναι τρόπος συμπεριφοράς αυτός απέναντι στην κουλτούρα και στα μεγάλα μυαλά του πολιτισμού μας; Είναι εξοργιστικό και θέλεις να αντιδράσεις αλλά το κρατάς μέσα σου επειδή δεν ξέρεις πως να εκτονώσεις το θυμό σου.
Το σόου συνεχίζεται, παρόλη την ανησυχία σου και την καλή σου κρίση, και τελικά υποκύπτεις στην παράσταση. Μένεις γοητευμένος από το ενοχλητικό αλλά όμορφο θέαμα των μαχητών που με πάθος πετάνε βιβλία ο ένας στον άλλο.
Επιστρέφεις ξανά αργότερα, οπλισμένος με βιβλία που έχεις πάρει από τη δική σου βιβλιοθήκη και μπαίνεις ο ίδιος στη μάχη για να ανακαλύψεις την άλλη πλευρά της κουλτούρας.

Είστε έτοιμοι για μια μάχη με βιβλία;
Μάθετε περισσότερα για το Bookfighting στο γαλλικό μπλογκ του δημιουργού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.