Webcomics [επεισόδιο 2: αυτοβιογραφικά / κωμωδίες]

Ξεκινάμε την περιήγησή μας στον κόσμο των webcomics με την –όπως φαίνεται- αγαπημένη μου κατηγορία, καθώς έχω πάρα πολλές προτάσεις. Κόμικς αστεία, (σχετικά) ρεαλιστικά, (σχεδόν) αυτοβιογραφικά, μέσα από τα οποία οι δημιουργοί τους περιγράφουν σκηνές από τις καθημερινές τους ζωές ή ακολουθούν τους χαρακτήρες τους στις δικές τους ζωές και περιπέτειες.

Πράγματα που σκεφτόμουν όσο έγραφα το ποστ:

  • Μου αρέσει που σε πολλά από αυτά τα webcomics που τρέχουν για πολλά χρόνια μπορείς να δεις την εξέλιξη των σχεδιαστών, πώς αλλάζει το στυλ τους, πώς αναπτύσσονται μέσα από την καθημερινή τριβή με τη δουλειά τους.
  • Παρακολουθώ πολλά webcomics που οι χαρακτήρες είναι εικοσάρηδες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη ζωή. Το μοτίβο μπορεί να ξεκινά από το ίδιο σημείο, όμως οι συνθήκες του κάθε χαρακτήρα είναι διαφορετικές, και κανένα κόμικ δεν καταλήγει να επαναλαμβάνεται ή να γίνεται βαρετό.
  • Ακριβώς επειδή τα webcomics δημοσιεύονται στο internet, όλοι σχεδόν οι δημιουργοί έχουν παρουσία σε διάφορα social media και μπορείς να τους προσεγγίσεις πολύ εύκολα. Επίσης, τον τελευταίο καιρό πολλοί δημιουργοί κάνουν λογαριασμούς στο Patreon, μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε αναγνώστες και φίλους να υποστηρίζουν τα webcomics απευθείας με όποιο χρηματικό αντίτιμο θέλουν, με αντάλλαγμα αποκλειστικό περιεχόμενο και άλλα προνόμια, ενώ τα κόμικ τα ίδια παραμένουν εντελώς ανοιχτά και δωρεάν.

Προτάσεις

Girls with Slingshots

Webcomics [επεισόδιο 2: αυτοβιογραφικά / κωμωδίες]

Πολυαγαπημένο κόμικ, με το οποίο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Ξεκίνησα να το διαβάζω πριν μερικά χρόνια, χωρίς να το πιάσω από την αρχή και μετά από λίγο καιρό το βαρέθηκα (!) και το παράτησα. Πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε (κλαψ) και είπα να του δώσω άλλη μια ευκαιρία αφού φίλοι που το διάβαζαν έλεγαν πάντα καλά λόγια για αυτό και μου έδειχναν στριπάκια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το διάβασα όλο (2000+ στριπάκια) μέσα σε μερικές μέρες, το αγάπησα και ελπίζω να το αγαπήσετε κι εσείς. Τώρα μου λείπει και περιμένω με αγωνία τα επόμενα βήματα της σχεδιάστριάς του, Danielle Corsetto. Μετά την ολοκλήρωσή του άρχισε να δημοσιεύεται ξανά από την αρχή έγχρωμο (τα πρώτα στριπάκια ήταν ασπρόμαυρα) και είναι ό,τι πρέπει αν θέλετε να το πιάσετε από την αρχή.

Webcomics [επεισόδιο 2: αυτοβιογραφικά / κωμωδίες]

Σαν ιστορία, το Girls with Slingshots ακολουθεί τις ζωές μιας παρέας 20-something φίλων, με πρώτες και καλύτερες τη Hazel και την Jamie. Ζουν τις ζωές τους, μπλέκονται σε συναισθηματικές και άλλες περιπέτειες, γνωρίζουν και αφήνουν φίλους, και ωριμάζουν μαζί σε ένα κόμικ που έτρεχε για 10 χρόνια. Οι χαρακτήρες είναι αξιαγάπητοι, με τα καλά και τα στραβά τους, οι περιπέτειες στις οποίες μπλέκουν είναι αστείες, συγκινητικές και πρωτότυπες. Μέσα σε όλα υπάρχει κι ένας ομιλών κάκτος, μια γάτα-φάντασμα, διάφορες ευφάνταστες ονομασίες για κοκτέιλ κι ένα σωρό άλλα συναρπαστικά. Αν είναι να διαβάσετε ένα webcomic από τη σημερινή κατηγορία, ας είναι το Girls with Slingshots!

 

Questionable Content

Webcomics [επεισόδιο 2: αυτοβιογραφικά / κωμωδίες]

Άλλο αγαπημένο και τεράστιο κόμικ, που όταν ξεκίνησα να το διαβάζω είχε ήδη 1000+ στριπάκια και τώρα κοντεύει τις 3000 και συνεχίζει. Ο σχεδιαστής του, Jeph Jacques, ουσιαστικά έμαθε να ζωγραφίζει μέσα από αυτό – υπάρχει τεράστια διαφορά στο στυλ του σχεδίου από τα πρώτα στριπάκια έως σήμερα.

Το QC ακολουθεί κι αυτό μια παρέα φίλων και τις ζωές τους και πάντα έλεγα ότι μου θυμίζει τα Φιλαράκια, απλά με περισσότερη διαφορετικότητα και προσαρμοσμένο στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Σε αυτά τα σχεδόν 3000 στριπάκια που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιευτεί, έχουμε δει μεγάλη ποικιλία σε σχέσεις και φιλίες, έχουμε παρακολουθήσει τα ζόρια των χαρακτήρων με ψυχολογικά και άλλα προβλήματα, με την ανεργία, με τις υπαρξιακές τους αναρωτήσεις , με τις οικογένειές τους , και πολλά άλλα.

Με αυτό και το παραπάνω, αισθάνομαι ότι οι χαρακτήρες είναι σαν φίλοι μου και παρακολουθώ τις ζωές τους με μεγάλο ενδιαφέρον. Αν θέλετε να το διαβάσετε από την αρχή θα χρειαστεί αρκετό διάβασμα για να φτάσετε στα τωρινά στριπάκια, αλλά αφενός αξίζει τον κόπο, αφετέρου μπορείτε να το πιάσετε από εδώ που είναι και απλά να διαβάσετε τι έχει γίνει στα προηγούμενα storylines.

 

Johnny Wander

about-ananthabout-yuko

Tο Johnny Wander είναι ένα αξιαγάπητο μείγμα αυτοβιογραφικών ιστοριών των δημιουργών του, της Yuko Ota και του Ananth Hirsh, και άλλων ιστοριών που έχουν κατά καιρούς σχεδιάσει και δημοσιεύσει στο site. Οι ιστορίες έχον στο επίκεντρό τους τη Yuko και τον Ananth, που τελειώνουν το κολλέγιο, δουλεύουν σκληρά για να φτιάξουν τις καριέρες τους, αλλάζουν σπίτια και συγκατοίκους, παίζουν video games και αγαπάνε τα γατιά τους, και ζουν τις ζωές τους προσπαθώντας να εκφραστούν δημιουργικά. Αγαπώ πολύ το σχέδιο της Yuko, που είναι μισή γιαπωνέζα και το στυλ της έχει επιρροές από μάνγκα, καθώς και το γράψιμο του Ananth, που δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στις fictional ιστορίες τους (ο ίδιος έχει γράψει ότι παίρνει επιρροές από το μαγικό ρεαλισμό). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια αρκετά μεγάλη ιστορία με τίτλο Lucky Penny, που δημοσιευόταν για πολλούς μήνες στο site. Προτείνω επίσης να δείτε και τα Delilah and the Basilisk και Girl with the Skeleton Hand.

 

Bouletcorp

Rivière

O Boulet (κατά κόσμον Gilles Roussel) είναι ένας καταπληκτικός Γάλλος κομίστας, από τους πρώτους στη χώρα του που έγινε δημοφιλής μέσω του webcomic του, το οποίο τρέχει από το 2004. Ευτυχώς για μας, το 2009 δημοσίευσε τα παλιά του κόμικς και στα αγγλικά και από τότε τρέχει η αγγλική εκδοχή του site του την οποία και παρακολουθώ. Ο Boulet δημοσιεύει ιστορίες από τη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια έως και σήμερα, που εργάζεται ως freelance σχεδιαστής κόμικς. Το πακέτο συμπληρώνεται και με διάφορες φανταστικές ιστορίες, αλλά και συναρπαστικά πειράματα ψηφιακής τέχνης, όπως αυτό και αυτό.

Το βασικό που αγαπώ στα κόμικς του Boulet (αν και καμιά φορά βρίσκω το σχέδιό του λίγο φορτωμένο) είναι η αφοπλιστική ειλικρίνειά του και το αστείρευτο χιούμορ του – φαίνεται πολύ ωραίος τύπος. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στο κανάλι του στο Youtube, όπου ανεβάζει time-lapse video από σχέδιά του (πώς γίνεται να ζωγραφίζει έτσι χωρίς σχέδιο με μολύβι πριν, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;) αλλά και το tumblr του, όπου δημοσιεύει σχέδια και άλλα projects.

 

Sufficiently Remarkable

SuRe

Ένα από τα τελευταία webcomics που ανακάλυψα και μου άρεσε πάρα πολύ. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, οπότε κλίκι-κλίκι μέχρι να φτάσω στην πιο πρόσφατη σελίδα και μετά αποθήκευση στον rss-reader μου για να μη χάσω τη συνέχεια. Το στυλ είναι πια γνωστό: παρέα 20-somethings, μετά από σπουδές, προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους με τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Η πρωταγωνίστρια Riti είναι καλλιτέχνης και δουλεύει σε μαγαζί με είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας, συγκατοικεί με τη Meg, φίλη της από το κολλέγιο, και έχει μια περίεργη σχέση με τον πατέρα της που αναπτύσσεται σιγά σιγά μέσα από flashbacks.
Μου αρέσει πάρα πολύ το σχέδιο του δημιουργού, Maki Naro, καθώς και το μεγάλο format που γεμίζει την οθόνη με τις σελίδες του κόμικ. Το Sufficiently Remarkable σε μερικά σημεία είναι πολύ αστείο, σε άλλα σοβαρό, οι σκηνές με τα όνειρα της Riti είναι φανταστικές, και γενικά ανυπομονώ να δω πού το πάει με την πλοκή.

 

Chaos Life

Cute-Plus-Time

Η A. Stiffler και η K. Copeland είναι παντρεμένες, έχουν 3 γάτες κι ένα φίδι, και σχεδιάζουν/γράφουν ένα webcomic που λέγεται Find Chaos (που δεν το έχω διαβάσει ακόμα). To Chaos Life είναι το προσωπικό/αυτοβιογραφικό τους webcomic, στο οποίο ανεβάζουν στριπάκια από την καθημερινή τους ζωή, τα κατοικίδιά τους, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ως queer ζευγάρι, θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική, ποπ κουλτούρα, ψυχική υγεία, και πολλές άλλες πτυχές της κοινής τους ζωής. Και πάλι εδώ με τράβηξε το χιούμορ και η ειλικρίνεια, με κράτησε το σχέδιο και τα αστεία ποστ για τις γάτες.

 

Bonus υλικό – μερικά ακόμα κόμικς που αγαπώ, χωρίς πολύ μπλα μπλα.
The Adventures of Superhero Girl: Οι περιπέτειες της Superhero Girl, που προσπαθεί να προστατέψει την πόλη της από τους κακούς.

shg058
PhD Comics: Η ζωή των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών είναι πολύ δύσκολη.

phd072508s
The Gamercat: είναι γάτες και παίζουν video games, τι άλλο χρειάζεστε;

gamercat

Advertisements

1 thought on “Webcomics [επεισόδιο 2: αυτοβιογραφικά / κωμωδίες]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.