Κοτόπουλα στη λογοτεχνία

Έχετε παρατηρήσει πως πολλές φορές συναντάμε στα βιβλία που διαβάζουμε κοινές λεπτομέρειες; Πράγματα και μέρη που επαναλαμβάνονται συχνά, μιας και είναι σημεία της καθημερινότητας που δε μπορούν να ξεφεύγουν από την πλοκή των βιβλίων, που όμως περνούν σχεδόν απαρατήρητα, μιας και αποτελούν δευτερεύοντα κομμάτια του σκηνικού που παρακολουθούμε.

«Για πολλά χρόνια, από την παιδική μου ηλικία και μετά, έπεφτα συνεχώς πάνω σε κοτόπουλα στα βιβλία», λέει η Lisa Jane Persky που έχει φτιάξει το site Κοτόπουλα στη Λογοτεχνία, που σκοπός του είναι να καταγράψει όλες τις αναφορές σε κότες που βρίσκονται στα βιβλία.

«Μου έκανε εντύπωση το πόσες φορές ξεπετάγονται οι κότες με μικρούς αλλά μαγευτικούς τρόπους. Κάθε σκηνή ήταν σαν ένα κόκκαλο στο λαιμό μου και αυτά τα κόκκαλα έγιναν διαμάντια. Όταν βρέθηκα μπροστά στην περιγραφή των εκτροφείων κοτόπουλων από τον Saul Bellow στο Seize the Day του, ήξερα πως ήθελα να μαντρώσω όλες τις αναφορές σε ένα μέρος».

Εκτός από το να διασχίζουν το δρόμο, οι κότες βρίσκονται σε αυλές, κοτέτσια, στα χέρια αντρών, γυναικών και παιδιών και συχνά σε συνθήκες ιδιαίτερα σοβαρές: σε αρένες κοκκορομαχιών, κατσαρόλες, τηγάνια, σε γαστρικά οξέα. Δεδομένης της σχεδόν καθημερινής αλληλεπίδρασης που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς με τα κοτόπουλα, το λιγότερο στην κουζίνα μας, δεν είναι καθόλου έκπληξη που έχουν κάνει τόσα πολλά περάσματα από μυθιστορήματα, δοκίμια, τραγούδια, γράμματα, ημερολόγια και άλλα έργα λογοτεχνικής φύσεως.

Δείτε τα αποσπάσματα που έχει σταχυολογήσει η Lisa Jane Persky στο site της και θυμηθείτε να σημειώνετε νοητικά κάθε αναφορά σε κότα που συναντάτε στα βιβλία σας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.