Webcomics [επεισόδιο 4: comic strips]

Και περνάμε στην επόμενη κατηγορία μας, που είναι τα καθημερινά στριπάκια. Είναι ίσως η πιο εύκολη κατηγορία, αφού μπορεί κανείς να τα πιάσει απ’όπου θέλει χωρίς να χάσει κάτι από την πλοκή ή τη συνέχεια της ιστορίας (που σε αυτή την περίπτωση δεν πολυ-υπάρχει).

Τα περισσότερα από αυτά τα webcomics ανανεώνονται πολύ τακτικά, σχεδόν σε καθημερινή βάση, και ακολουθούν το ίδιο μοτίβο χωρίς κάποια γενική πλοκή και ιστορία. Οι χαρακτήρες παραμένουν ίδιοι και τους βλέπουμε σε αστείες καταστάσεις που πολλές φορές χρειάζονται μόνο ένα στριπάκι για να ξεδιπλωθούν. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τέτοια στριπ που καλύπτουν όλα τα γούστα, πέρα από τα γνωστά και δημοφιλή (π.χ. Garfield) που δημοσιεύονται και σε εφημερίδες.

 

Hark! A Vagrant

Webcomics [επεισόδιο 4: comic strips]

Το πολυαγαπημένο αυτό κόμικ της Kate Beaton είναι γεμάτο πανέξυπνα στριπάκια με κύριο θέμα τους την ιστορία και τη λογοτεχνία. Η Beaton διακωμωδεί περιστατικά από την ιστορία και προσφέρει πληροφορίες στα blog posts της για αυτά. Υπάρχουν αρκετές αναφορές στην ιστορία του Καναδά (απ’όπου κατάγεται η δημιουργός), αλλά όχι μόνο.

 

Savage chickens

Webcomics [επεισόδιο 4: comic strips]
To Savage Chickens, δημιούργημα του σχεδιαστή Doug Savage, ξεκίνησε όταν κουρασμένος και απογοητευμένος από τη δουλειά γραφείου του ζωγράφισε 2 κότες πάνω σε ένα post-it. Τα τελευταία χρόνια τα Savage Chickens έχουν εμπλουτιστεί και με άλλους χαρακτήρες (γάτες, ρομπότ, ζόμπι, χαρακτήρες από την ποπ κουλτούρα και όχι μόνο) και είναι από τα πιο έξυπνα και αστεία στριπ που κυκλοφορούν.

 

XKCD

Webcomics [επεισόδιο 4: comic strips]
Δεν γίνεται να μην έχετε δει κάποιο στριπάκι από το XKCD κάπου στα social media, αφού γίνονται τακτικά viral. Ομολογώ ότι τα περισσότερα δεν τα καταλαβαίνω και πρέπει κάποιος να μου τα εξηγήσει (κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με πληροφορική/επιστήμη), αλλά το XKCD δεν είναι μόνο αυτά. Είναι βαθύτατα ανθρώπινο, πολλές φορές συγκινητικό, σοβαρό, αστείο, απίστευτα εύστοχο. Αξίζει να βρίσκεται στο ραντάρ σας.

Ένα πολύ ενδιαφέρον side project του δημιουργού Randall Munroe είναι το «What if?», ένα blog στο οποίο δέχεται περίεργες ερωτήσεις και τις απαντάει επιστημονικά.

 

Scandinavia and the World

metal
Ένα γλυκύτατο και πολύ αστείο κόμικ που παρουσιάζει ανθρωπόμορφες τις Σκανδιναβικές χώρες (και όχι μόνο) και διακωμωδεί στοιχεία από την ιστορία τους, τις μεταξύ τους σχέσεις και την επικαιρότητα. Καμιά φορά εμφανίζεται και η Ελλάδα στην παρέα των χωρών, και πρόσφατα είχε και το δικό της κόμικ.

 

Cat versus Human

Love Boxes
Η σχεδιάστρια Yasmine Surovec ζει με πολλές γάτες και παρουσιάζει σε αστεία στριπάκια τη ζωή της μαζί τους. Αν ζείτε κι εσείς με γάτες θα το εκτιμήσετε σίγουρα!

 

Saturday Morning Breakfast Cereal

SMBC hacking Καθημερινά στριπάκια που έχουν να κάνουν με θέματα επιστήμης, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, τεχνολογίας, οικονομικών, γενικά ό,τι μπορείτε να φανταστείτε ότι θα βρίσκατε στο πρόγραμμα σπουδών ενός πανεπιστημίου, ο Zach Weiner το έχει κάνει κόμικ. Καμιά φορά τα στριπάκια του μπορεί να είναι λίγο κουραστικά, αλλά μερικά είναι τόσο αστεία που αξίζουν την υπομονή στην ανάγνωση! Π.χ. αυτό είναι πολύ μεγάλο για να το κάνω embed εδώ, αλλά είναι καταπληκτικό!

Fun fact: πρόσφατα ο Zach Weiner έκανε καμπάνια στο kickstarter για ένα παιδικό βιβλίο που έχει γράψει, του οποίου την εικονογράφηση ανέλαβε ο Boulet (για τον οποίο μιλήσαμε στο επεισόδιο 2).

 

Sinfest

pastryarky
Το Sinfest είναι το μακροβιότερο κόμικ που έχω υπόψην μου, αφού δημοσιεύεται χωρίς διακοπή από το 2000. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον δημιουργό Tatsuya Ishida, ο οποίος δεν έχει κάποια άλλη online παρουσία, εμφανίζεται όμως συχνά στα στριπάκια μαζί με τα κατοικίδιά του. Το sinfest έχει πολλούς χαρακτήρες και καλύπτει πολλά κοινωνικο-πολιτικά θέματα. Είναι ίσως λίγο δύσκολο στην περιγραφή, αλλά είναι πολύ έξυπνο, αστείο, συγκινητικό και ενδιαφέρον, αν έχετε την όρεξη να μπείτε στον κόσμο του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.