Μια βιβλιοθήκη μοντέρνας τέχνης μέσα σε ένα Τούρκικο χαμάμ

Μια βιβλιοθήκη μοντέρνας τέχνης μέσα σε ένα Τούρκικο χαμάμ
Η αρχιτεκτονική εγκατάσταση που θα σας δείξουμε σήμερα έχει δημιουργηθεί από το studio 8 ½, ένα αρχιτεκτονικό στούντιο από το Πλόβντιβ της Βουλγαρίας. Η |CON|Temporary library, όπως ονομάστηκε, περιέχει αποκλειστικά βιβλία μοντέρνας τέχνης. Έχει πολλά άνετα μέρη για να καθίσετε, βιβλιοθήκες, ράφια περιοδικών και εφημερίδων, αλλά και έναν υπολογιστή γεμάτο με πλούσια και λεπτομερή multimedia που αφορούν καλλιτέχνες μοντέρνας τέχνης.
Μια βιβλιοθήκη μοντέρνας τέχνης μέσα σε ένα Τούρκικο χαμάμ
Η εγκατάσταση βρίσκεται στο κύριο και μεγαλύτερο δωμάτιο ενός, εγκαταλελειμένου εδώ και δεκαετίες, παλιού Τούρκικου χαμάμ. Το χαμάμ αποτελλεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο του 16ου αιώνα, χτισμένο πάνω σε ένα ακόμη παλαιότερο Ρωμαϊκό λουτρό. Το παραδοσιακό Τούρκικο χαμάμ έχει αναστηλωθεί αρκετές φορές μέσα στους αιώνες και ήταν λειτουργικό και ανοιχτό στο κοινό μέχρι τη δεκαετία του ’90. Το κτίριο είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο, σημαντικό για το μέρος που βρίσκεται και ένα από τα λίγα κτίρια αυτής της εποχής που διασώζονται ακόμη στην πόλη του Πλόβντιβ.
Μια βιβλιοθήκη μοντέρνας τέχνης μέσα σε ένα Τούρκικο χαμάμ
Αφού αρχικά εγκαταλήφθηκε εντελώς και ξεχάστηκε, το λουτρό, που χρησιμοποιούνται και από άντρες και από γυναίκες, ξαναζωντάνεψε από το σύλλογο Art Today. Ο στόχος του συλλόγου είναι να παρουσιάσει εναλλακτικές και πειραματικές μορφές μοντέρνας τέχνης, να δουλέψει για την εξερεύνηση και καταγραφή τους, να δημιουργήσει μια πληροφοριακή βάση δεδομένων η οποία να παρουσιάζει τους συγγραφείς που ασχολούνται με το αντικείμενο, να φτιάξει περιοδικά και μοναδικά newsletters τέχνης, να δημιουργήσει ένα multimedia εργαστήριο, κ.α. Έτσι, το παλιό λουτρό γίνεται το πρώτο και μοναδικό στο είδος του Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης στη Βουλγαρία. Πέρα από την πλούσια βιβλιοθήκη, στους διαδρόμους του στεγάζονται περιοδικές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης, σε διάφορες μορφές, οι οποίες δίνουν ένα ιδιαίτερο και γεμάτο αντίθεση υπόβαθρο στο παλιό κτίσμα.
Μια βιβλιοθήκη μοντέρνας τέχνης μέσα σε ένα Τούρκικο χαμάμ
Δείτε εδώ φωτογραφίες από την κατασκευή της βιβλιοθήκης.
hamam-library (5)

hamam-library (6)

hamam-library (7)

hamam-library (8)

hamam-library (9)

hamam-library (10)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.