Μάρτιος 2015: Μις Πέρεγκριν – Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά του Ransom Riggs

Μάρτιος 2015: Μις Πέρεγκριν – Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά του Ransom Riggs
Λίγες μέρες πριν, στην ψηφοφορία μας για τον Μάρτιο, το Μις Πέρεγκριν – Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά του Ransom Riggs βγήκε νικητής με άνω του 50% των ψήφων σας.

[Τι διαβάσαμε τον προηγούμενο μήνα; Το Ο κύριος Μερσέντες του Stephen King. Διαβάστε πως μας φάνηκε στα σχόλια του ποστ για τον Φεβρουάριο.]

Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το βιβλίο του Μαρτίου:
– Η Μις Πέρεγκριν είναι το ντεμπούτο του νεαρού συγγραφέα που έχει ήδη εκδόσει και το sequel. Ο Tim Burton ετοιμάζει την κινηματογραφική μεταφορά του στην οποία θα πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων και οι Eva Green και Samuel L. Jackson. Μπορείτε να το βρείτε στο The Book Depository με €11.35.
– Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πλατύπους σε μετάφραση της Λένας Ταχματζίδου και η τιμή του στα περισσότερα βιβλιοπωλεία είναι €18.
– Θα το βρείτε στο Goodreads όπου έχει μέση βαθμολογία 3,79/5.
– Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμά του στα αγγλικά [pdf].
– To site του συγγραφέα.

Στα σχόλια αυτού του ποστ συζητάμε μέχρι το τέλος του μήνα το βιβλίο. Όποιος τελειώνει και θέλει να μοιραστεί τις σκέψεις του, με σπόιλερς και απ’ όλα, τον περιμένουμε. Μέχρι τότε, καλή, σας και μας, ανάγνωση!

10 thoughts on “Μάρτιος 2015: Μις Πέρεγκριν – Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά του Ransom Riggs

  1. Διαβάζεται απίστευτα γρήγορα. Σου αφήνει μια ζεστασιά. Έχει ωραίες περιγραφές. Ξεκινάει τρομακτικά όπως όταν έρχεσαι για πρώτη φορά αντιμέτωπος με κάτι που δεν γνωρίζεις. Διασκέδασα όπως σε μια φανταστική περιπέτεια, αλλά δεν πρωτοτυπεί σε κάποια πράγματα. Το πιο ενδιαφέρον; Οι φωτογραφίες είναι πραγματικές! Κάτι που το διάβασα αφού τελειώσα το βιβλίο :-0

    Μου αρέσει!

  2. Ως υπόθεση θα μπορούσα να πω ότι είναι μέτριο. Ξεκινάει πολύ ωραία και μέχρι ένα σημείο με τραβούσε πραγματικά να δω τι θα γίνει μετά, όμως μετά έγινε βαρετό και κοινότυπο. Μου άφησε την αίσθηση ότι υπάρχει και συνέχεια, ξέρει κανείς να μου πει;
    Επίσης, οπωσδήποτε πρέπει να πω ότι ο συνδυασμός των φωτογραφιών και του κειμένου είναι εξαιρετική ιδέα, μόνο και μόνο για αυτό θα έδινα τα εύσημα στον συγγραφέα.

    Μου αρέσει!

  3. Εμένα μου άρεσε πολύ! Βέβαια όταν το ξεκίνησα ήμουν αρκετά επιφυλακτική, καθώς ξεκίνησε κάπως τρομακτικά, αλλά μετά τις πρώτες 100 σελίδες άλλαξα γνώμη!! Χαίρομαι που θα βγει και δεύτερο και τρίτο βιβλίο, καθώς το έκοψε στη μέση! Διαβάζεται πολύ γρήγορα (μέσα σε 4 μέρες διαβάζοντας μόνο βράδυ!!). Ο συνδυασμός φωτογραφιών και κειμένου ήταν καταπληκτικός και με αυτό τον τρόπο το βιβλίο γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρον!!

    Μου αρέσει!

  4. το διαβασα και μου αρεσε πολυ αλλα δεν το βλεπω για το επομενο νομιζω οτι οι εκδοσεισ εκλεισαν…ισχυει?

    Μου αρέσει!

  5. Ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμενα να διαβάσω, χωρίς αυτό να είναι κακό όμως. Στην αρχή περίμενα πως θα τρομάξω, αλλά τελικά καμία σχέση. Ίσα ίσα που συνήθισα πολύ τα ασυνήθιστα παιδιά και μου ήταν αρκετά οικεία στο τέλος του βιβλίου.

    Η ιστορία έχει ενδιαφέρουσα πλοκή, συνδέει και διάφορες χρονικές περιόδους, ξεκινάει ωραία και σε αφήνει με αγωνία, αλλά το δεύτερο μισό μου φάνηκε αρκετά προβλέψιμο και η γραφή συνολικά αρκετά targeted για εφήβους. Ο συνδυασμός κειμένου – πραγματικών φωτογραφιών πολύ έξυπνη ιδέα και βοηθούσε στην οπτικοποίηση του βιβλίου [επομένως ελπίζω να γίνει καλή ταινία].

    Συνολικά μου άφησε μέτριες εντυπώσεις, δεν με κατέπληξε, αλλά θέλω να διαβάσω και την συνέχεια από περιέργεια. Επομένως, 3/5 από μένα.

    Μου αρέσει!

  6. Είμαι μία από εκείνους που περίμεναν να είναι τρομακτικό. Τελικά, ήταν καλύτερο από όσο είxα φανταστεί και με εƶέπληƶε. Ήταν μια όμορφα παράƶενη ιστορία που κέρδισε τη θέση της στη λίστα των βιβλίων που θα δώσω στα παιδιά μου να διαβάσουν κάποια μέρα. Σου αφήνει— όπως ένας φίλος περιγράφει, εδώ πιο κάτω, πολύ όμορφα— μια zεστασιά, παρά το γεγονός ότι δεν συμβαίνουν και τόσο καλά πράγματα για τα πρόσωπα του βιβλίου· το αντίθετο. Αυτή τη zεστασιά ένιωθα όταν διάβαzα για τα παιδιά και τα συμπάθησα όλα πολύ, σαν να ήταν πραγματικοί άνθρωποι. Βέβαια, την Olive τη συμπάθησα λίγο παραπάνω, κι ας μην ήταν πρωταγωνιστικός… xαρακτήρας, λόγω της ικανότητάς της και ας μην γελιόμαστε, λόγω του… εƶωφύλλου. Έπιανα τον εαυτό μου από τη μία να θέλει να το τελειώσει γρήγορα, κι από την άλλη να το… λιβανίzω αυτό το τελευταίο κεφάλαιο, αφού φαινόταν ότι είναι κατά κάποιο τρόπο κλιφxάνγκερ και τώρα πεθαίνω να διαβάσω το τιθαγίνειμετά. Εντάƶει, για τις φωτογραφίες, τι να πω;! Τις λάτρεψα. Θα του βάλω 3,5 [που δεν έxει στο G(oo)R(eads), άρα εκεί θα γίνει 4, τομισόυπέρτουβιβλίου]

    Μου αρέσει!

  7. δεν έχω πολλά να γράψω εδώ αλλά ας κάνω 2-3 παρατηρήσεις

    αυτό δεν είναι ένα κακό βιβλίο. αρκεί βέβαια αυτό για να γίνει ένα καλό βιβλίο; όχι ακριβώς. η πλοκή του κινείται σε 2 ξεχωριστές ταχύτητες, ξεκινάει τρομακτικά κι καταλήγει σχεδόν άκακο young adult και έχω την εντύπωση πως η διαφορά μεταξύ των 2 αυτών κομματιών δείχνει πως η εντύπωση που είχα καθόλη τη διάρκειά του, πως αυτό εδώ το μυθιστόρημα δεν είναι ιδιαίτερα καλοστημένο και προσχεδιασμένο, παίζει και να είναι σωστή

    όμως, έχει μια αίσθηση οικιότητας όλο αυτό που συμβαίνει στις σελίδες του και τα Ασυνήθιστα Παιδιά καταφέρνουν αρκετά εύκολα να γίνουν ενδιαφέροντες χαρακτήρες [αν και όχι απολύτως ολοκληρωμένοι]. αυτό κάνει το βιβλίο να φεύγει γρήγορα και εύκολα

    αν θέλω να διαβάσω τη συνέχεια; θέλω μεν αλλά πολύ χαλαρά, δεν καίγομαι, άμα τύχει έχει καλώς, αν όχι δεν πειράζει. μου άρεσε αλλά συγκρατημένα δηλαδή, αυτό προσπαθώ να εξηγήσω και παίρνει κάτι σαν 2.5*/5 που όταν είμαι στις καλές μου [ή όταν είμαι στο Goodreads] γίνεται και 3*/5

    Μου αρέσει!

  8. Όντως ξεκινά ελπιδοφόρα, λες εδώ είμαστε καιρό έχω να διαβάσω μια καλή ιστορία τρόμου και στη 200 σελίδα μετατρέπεται σε Young Adult και μάλιστα σχεδόν βαρετό και προβλέψιμο. Ο συγγραφέας προφανώς λόγω απειρίας δεν μπόρεσε να διαχειριστεί επαρκώς ένα τόσο συγκλονιστικό υλικό όπως οι φωτογραφίες, θα ήθελα να διαβάσω το επόμενο αλλά δεν κόβομαι κιόλας. Όσο σκέφτομαι τι θα έκανε ο Graham Joyce με ένα τέτοιο υλικό ανατριχιάζω.
    2,5/5 και στο goodreads 3/5

    Μου αρέσει!

  9. Εμένα μ’ άρεσε αρκετά, και το βρήκα αρκετά τρομακτικό σε σημεία. Μη σας πω ότι έβλεπα κι εφιάλτες κιόλας κάτι βράδια…! Αυτό σημαίνει ότι πέτυχε το σκοπό του εάν προορίζεται για ιστορία τρόμου, αλλά εντάξει, δεν είναι και από τα σκληροπυρηνικά του είδους σίγουρα! Έξυπνο σενάριο, μου άρεσε πολύ η αίσθηση του να ανήκεις σε μια ομάδα, όπως κατορθώνει τελικά ο έφηβος πρωταγωνιστής μας, που είναι και αυτό το οποίο επιδιώκουν όλοι σε αυτή την ηλικία, οπότε πιστεύω οι έφηβοι και πιο μεγάλοι ακόμα, θα ταυτιστούν. Εγώ είμαι αρκετά μεγαλύτερη για να ταυτιστώ, αλλά μου άρεσε αυτή η αίσθηση και μου άρεσε επίσης και η περιπέτεια, η εξερεύνηση στα ζοφερά μέρη της Ουαλλίας, που περιγράφει πολύ εύστοχα ο συγγραφέας. Το διάβασα στα Ελληνικά και έχω πολλές ενστάσεις για τη μετάφραση. Πολλοί αγγλισμοί και κακές επιλογές λέξεων, χωρίς να έχω διαβάσει το πρωτότυπο. πχ ένα σημείο που θυμάμαι τώρα προς το τέλος, στη σελ. 479: «…η Φιόνα έσυρε μερικά χαμόδεντρα και αναρριχητικά πάνω από το φρέσκο χώμα κι άρχισε να τα καλλιεργεί.» Να τα «καλλιεργεί»; Να τα «φυτεύει» μήπως εννοεί καλύτερα; Η καλλιέργεια είναι μια διαδικασία που εμπεριέχει την έννοια μεγάλης χρονικής διάρκειας και παρακολούθηση της πορείας ενός φυτού.
    Η αντιπαραβολή των φωτογραφιών με το κείμενο ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία, ομολογώ, και επιτυχημένη. Σε σημεία που σκέφτεσαι ότι ο συγγραφέας μάλλον μελέτησε αρκετά τις φωτογραφίες του και πάνω σε αυτές άρχισε να αναπτύσσει το σενάριό του. Αν το «μια εικόνα χίλιες λέξεις» ισχύει, εδώ έχουμε 44 εικόνες, που μας κάνουν 44.000 λέξεις αμέσως αμέσως! Νομίζω ότι ήταν μια αρκετά έξυπνη και πρωτοπόρα μέθοδος συγγραφής μιας ιστορίας! Και σίγουρα, οι φωτογραφίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και τρομακτικές μες στην παραδοξότητά τους.
    Διαβάζω επίσης, στη σελίδα του συγγραφέα στο διαδίκτυο, ότι πρόκειται να γυριστεί σε ταινία από τον μετρ του είδους του παράξενου Τιμ Μπάρτον, και περιμένω πώς και πώς!
    Ως σύνολο, το απόλαυσα και θα ήθελα να διαβάσω κάποια στιγμή και τη συνέχεια, αν και έχω πολλά στη λίστα με τα αδιάβαστα και στα ράφια μου ακόμα, και δεν έχω και χρήματα για καινούργιες αγορές, γι’ αυτό και δεν ακολουθώ στα αναγνώσματα της λέσχης, παρά μόνο κατά περίπτωση. Το συγκεκριμένο έτυχε να το έχω κερδίσει από διαγωνισμό της ομάδας στο FB και ευχαριστώ πολύ τους συντελεστές της σελίδας και της ομάδας, για άλλη μια φορά! Καλή συνέχεια στην ανάγνωση της επόμενης επιλογής!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.