somuchChristmas 2016!

somuchchristmas-2016

Έρχονται Χριστούγεννα. Ναι, έρχονται αργά και με το πάσο τους αλλά έρχονται, δε μπορούμε να το αρνηθούμε. Και είναι γνωστό πως εμάς εδώ στο somuchreading μας αρέσουν τα δώρα και ειδικά οι ανταλλαγές βιβλιοδώρων.

Πριν 3 χρόνια, όταν η σελίδα μας στο Facebook είχε πολύ λιγότερους φανς από όσους σήμερα, είχαμε διοργανώσει τον δικό μας Secret Santa, μια ανταλλαγή γιορτινών βιβλιοδώρων, που την ονομάσαμε somuchChristmas. Πέρυσι, μετά από λαϊκή απαίτηση, το somuchChristmas επέστρεψε και περίπου 100 αναγνώστες συμμετείχαν στην ανταλλαγή. Φέτος είναι ξανά εδώ και σας περιμένει να ανταλλάξετε βιβλία και άλλα δώρα με άγνωστους αναγνώστες από όλη την Ελλάδα!

Παρακάτω θα βρείτε πλήρεις οδηγίες και τη φόρμα συμμετοχής για να συμμετέχετε και σεις στο #somuchChristmas 2016 και να κάνουμε τις φετινές γιορτές λίγο πιο όμορφες και λίγο πιο αναγνωστικές.

Οδηγίες:

– Βήμα 1ο: Φτιάξτε μια wishlist. Εμείς σας προτείνουμε, αν έχετε Goodreads, να φτιάξετε εκεί. Αλλιώς, αν δεν έχετε Goodreads, μπορείτε να γράψετε μερικά βιβλία κατευθείαν στη φόρμα που θα βρείτε πιο κάτω. ΠΡΟΣΟΧΗ, η wishlist σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 10 βιβλία. Δεν μας πειράζει αν διαβάζετε μόνο στα ελληνικά ή μόνο στα αγγλικά, θα το κάνουμε να δουλέψει!
– Βήμα 2ο: Συμπληρώστε προσεκτικά στη φόρμα που θα βρείτε παρακάτω τα στοιχεία σας, καθώς και μερικά χρήσιμα πράγματα για εσάς και τις αναγνωστικές σας συνήθειες. Μπορείτε να γράψετε και σημειώσεις που εμείς θα μεταφέρουμε στο ταίρι σας. Τέλος, δώστε μας το link της wishlist σας στο Goodreads ή γράψτε κατευθείαν τα βιβλία της λίστας σας.
– Βήμα 3ο: Θυμηθείτε να δηλώσετε και αν θέλετε να γίνετε ChristmasAngels, δείτε τα FAQs παρακάτω για το τι είναι αυτό ακριβώς.
– Βήμα 4ο: Περιμένετε μέχρι και τις 15/11 που τελειώνει η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής. Πρώτος συμμετέχοντας είναι το somuchreading φυσικά!
– Βήμα 5ο: 16/11 η σελίδα κληρώνει όλα τα ονόματα κι εσείς παίρνετε ένα μέηλ [την ίδια μέρα ή τις 2 επόμενες] με το όνομα, τη διεύθυνση και τη wishlist αυτού στον οποίο θα στείλετε το δωράκι σας. Αυτός είναι το ταίρι σας. Δεν ξέρετε όμως από ποιον θα παραλάβετε! ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε δηλώσει συμμετοχή και δεν έχετε λάβει μέηλ με τα στοιχεία του ταιριού σας μέχρι και το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου στείλτε αμέσως ένα μήνυμα στο somuchreading!
– Βήμα 6ο: Δε λέτε/γράφετε πουθενά ποιο είναι το ταίρι σας, για να μην αποκαλυφθεί το μυστικό. Ούτε του στέλνετε να του το πείτε. Το somuchreading είναι κατά των spoilers. Χαίρεστε, αλλά από μέσα σας.
– Βήμα 7ο: Ψωνίζετε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ 1 [ή και παραπάνω, who forbids you] βιβλίο της wishlist και προαιρετικά οτιδήποτε άλλο θέλετε να στείλετε, εορταστικό ή όχι, φαγώσιμο ή χρηστικό, χειροποίητο ή αγοραστό, μικρό ή μεγάλο. Εμείς δε μένουμε στο βιβλίο γιατί όσο περισσότερα/ωραιότερα, τόσο μεγαλύτερη η έκπληξη και η χαρά αυτού που θα λάβει το δώρο που φτιάξαμε. Σημασία όμως έχει το πακέτο να περιέχει 1 βιβλίο, τα άλλα ανάλογα με τη διάθεση, τη φαντασία και την τσέπη σας. Θυμηθείτε πως κάπου μέσα στο πακέτο σας θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να γράψετε και κάποιο στοιχείο για εσάς, πχ το όνομά σας στο Facebook, για να ξέρει το ταίρι σας ποιος είστε και να σας ευχαριστήσει.
– Βήμα 8ο: Ταχυδρομείτε μόνο σαν ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ ή [είναι φτηνότερο] σαν ΔΕΜΑ το πακέτο σας μέχρι τις 12/12 ΑΥΣΤΗΡΑ. Δεν το στέλνετε για απολύτως κανένα λόγο σαν απλό. Θέλουμε όλοι να έχουν πάρει τα πακέτα τους με τα νέα τους βιβλία μέχρι τα Χριστούγεννα για να τα χαρούνε.
– Βήμα 9ο: Μας στέλνετε, με ένα μήνυμα στη σελίδα του somuchreading στο Facebook, τον αριθμό αποστολής του δέματός σας. Θα πρέπει να ενημερώσετε πως στείλετε το πακέτο σας οπωσδήποτε. Εάν δεν έχετε αριθμό αποστολής [που είναι της μορφής: 2 λατινικά γράμματα ακολουθούμενα από 9 νούμερα και GR στο τέλος], λυπάμαι αλλά in my book είναι σα να μην έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία.
– Βήμα 10ο: Περιμένετε με προσμονή και χαρά το δικό σας πακέτο που δε θα ξέρετε από ποιον θα το πάρετε. Μόνο εμείς θα ξέρουμε, αλλά δε γίνεται κι αλλιώς. Όταν το πάρετε θα μπείτε στη σελίδα του somuchreading στο Facebook και θα ποστάρετε μία [ή περισσότερες, ό,τι θέλετε] φωτογραφία με τα περιεχόμενά του, έτσι για να χαρούμε και μεις μαζί σας, αλλά και για να δει το ταίρι σας πως το δέμα έφτασε ακέραιο. Και σίγουρα θα πρέπει να μας ενημερώσετε πως το παραλάβατε, για να ξέρουμε και να μην ανησυχούμε. Επίσης θυμηθείτε αν ποστάρετε το πακέτο σας στο instagram να βάλετε κι ένα #somuchChristmas, έτσι για να χαρούμε κι εκεί.
– Βήμα 11ο: Χρόνια σας πολλά!

FAQs

– Γιατί πρέπει να στείλω σαν ΔΕΜΑ ή ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ το πακέτο μου;
Για πολλούς λόγους: α) για να επιβεβαιώσουμε πως όντως έχετε στείλει το πακέτο, β) για να παρακολουθούμε την πορεία του, γ) γιατί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις φτηνότερο. Το ΔΕΜΑ κοστίζει μόλις €1,5 για πακέτα μέχρι 3 κιλά. Πολύ καλό. Πάρτε και αυτόν τον βολικό οδηγό για αποστολές μέσω ΕΛΤΑ, να τον έχετε γενικά. Επίσης έτσι θα μπορούμε να ψάξουμε τα πακέτα αν χαθούν και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σιγουρευτούμε πως όλοι θα πάρουν βιβλιαράκι.

– Μένω στο εξωτερικό, μπορώ να συμμετέχω κι εγώ όπως πέρυσι;
Λυπάμαι, αλλά όχι. Δημιουργούνται εξαιρετικά πολλά προβλήματα με τις αποστολές από και προς το εξωτερικό: Ο χρόνος αποστολής και το κόστος αυξάνονται, οι συμμετέχοντες επιλέγουν να στείλουν τα δέματα τους απλά [παρόλο το πόσο ξεκάθαροι είναι οι κανόνες της ανταλλαγής με αυτό], κάτι που κάνει αδύνατη την παρακολούθηση τους, κάποια από αυτά χάνονται κλπ. Αν μένετε στο εξωτερικό και σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ελλάδα για τις μέρες των γιορτών και μπορείτε ΚΑΙ να στείλετε από Ελλάδα [σεβόμενοι το χρονικό deadline που θέτουμε] ΚΑΙ να δώσετε ελληνική διεύθυνση για να σας στείλουν το δικό σας δωράκι, φυσικά και μπορείτε να συμμετέχετε κανονικά!

– Τι είναι οι ChristmasAngels;
Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που για οποιονδήποτε λόγο δε θα λάβουν πακετάκι. Οι ChristmasAngels λοιπόν είναι εθελοντές που δεν έχουν πρόβλημα να χαρίσουν ένα βιβλίο και μερικά καλούδια με αντάλλαγμα μόνο αγάπη και εκτίμηση. Αυτό το εθελοντικό πακέτο δεν έχει σχέση με την κανονική ανταλλαγή, στην οποία θα λάβετε κανονικά μέρος. Όταν και αν κάποιος/κάποιοι δεν παραλάβει, το somuchreading θα ανάψει το bat signal για έναν/μερικούς από τους ChristmasAngels. Αυτοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι ώστε άμεσα να ξεχυθούν στα μαγαζιά και στα ταχυδρομεία για να στείλουν το αναπληρωματικό πακέτο, πάντα με γνώμονα τη wishlist του άτυχου συμμετέχοντα. Οι ChristmasAngels είναι οι πραγματικοί ήρωες των Χριστουγέννων, με λίγα λόγια.

– Ξέχασα να γράψω κάποια σημείωση για το ταίρι μου/θέλω να μιλήσω με το ταίρι μου. Μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του;
Βεβαίως, αλλά μέσα από εμάς. Θα μας πείτε τι θέλετε να μεταφέρουμε στο ταίρι σας και εμείς θα φροντίσουμε να φτάσει στα δικά του αφτιά.

– Τι να γράψω στις σημειώσεις;
Ό,τι θέλετε. Μπορείτε να γράψετε πράγματα που σας αρέσουν, τα ενδιαφέροντα σας ή περισσότερα για το είδος των βιβλίων που σας διαβάζετε. Αυτοσχεδιάστε! Μη βαρεθείτε, χωρίς καθόλου σημειώσεις δεν έχει την ίδια πλάκα για το ταίρι σας.

– Έχεις μήπως κανένα tip για το τι βιβλία να βάλω στη wishlist μου;
Βεβαίως και έχω. Θέλω να σκεφτείτε αν τα βιβλία που ζητάτε από το ταίρι σας είναι βιβλία που θα μπορούσατε να βρείτε σχετικά εύκολα κι εσείς, αν ήσασταν στη θέση του. Βιβλία που δε βρίσκονται πια σε κυκλοφορία, βιβλία που κοστίζουν ακριβά, βιβλία που δεν υπάρχει διαθέσιμα σε μεγάλα βιβλιοπωλεία είναι βιβλία που μάλλον δεν πρέπει να βρίσκονται στη wishlists σας για το #somuchChristmas.

– Και κανένα tip για την αποστολή;
Ναι, εννοείται, ένα μεγάλο: ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ ΤΗ WISHLIST ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΟΥ ΣΑΣ. Πιθανώς να χρειαστεί να παραγγείλετε κάποιο βιβλίο και θα πρέπει να έχει το χρόνο να φτάσει σε εσάς ώστε να προχωρήσετε στην αποστολή του. Όσο καθυστερείτε να ψωνίσετε, τόσο πιθανότερο είναι να μην προλάβει να φτάσει το δώρο σας στο ταίρι σας. Μην είστε της τελευταίας στιγμής.

– Και κανένα tip για το τι να βάλω ακόμα μέσα στο πακέτο;
Καλό θα ήταν να μη μείνετε στο 1 βιβλίο, φυσικά. Άλλωστε οι περισσότεροι δε μένουν εκεί. Τα πράγματα που έστειλε ο περισσότερος κόσμος πέρυσι ήταν: Κι άλλο βιβλίο/βιβλία [είτε της wishlist είτε όχι], Χριστουγεννιάτικα στολίδια και οτιδήποτε γιορτινό, φαγώσιμα [candy] και τσάγια/καφέδες, χειροποίητα πράγματα, σελιδοδείκτες και οτιδήποτε βιβλιοφιλικό, οτιδήποτε χειμωνιάτικο, γκλίτερ και ψεύτικο χιόνι για να γεμίσει όλο το σπίτι του ταιριού σας και να περνάω καλά εγώ!

Βάλτε φαντασία και διάθεση. Χωρίς αυτά θα έχετε ένα απογοητευμένο ταίρι και δε νομίζω πως το θέλετε αυτό, έτσι; Το μόνο πάντως που είναι απολύτως απαραίτητο, εκτός από το βιβλίο, είναι μια κάρτα ή ένα γράμμα που να λέει και το όνομα σας μέσα, ώστε να μάθει το ταίρι σας ποιος είστε. Μην το ξεχάσετε αυτό. Και όχι, το όνομα πάνω στο φάκελο/δέμα δε μετράει.

– Κι αν δεν ακολουθήσω τους κανόνες; Τι θα μου κάνεις;
Καταρχάς θα σας βάλω στη Naughty List και δε θα ξαναπάρετε μέρος σε επόμενη ανταλλαγή. Ναι, έχουμε Naughty List και δε φοβόμαστε να τη χρησιμοποιήσουμε. Θέλουμε *όλοι* να περάσουν καλά κι όχι μερικοί να έχουν θέμα επειδή εσείς δεν μπορείτε να παίξετε καλά με τα άλλα παιδάκια. Διαβάστε καλά τους κανόνες και σιγουρευτείτε πως το somuchChristmas είναι σίγουρα κάτι που θέλετε/μπορείτε/έχετε χρόνο/έχετε χρήμα να ασχοληθείτε. Απλά ας μην στεναχωρήσουμε κανέναν στην πορεία.

– Γιατί να κάνω τη wishlist μου στο Goodreads; Αφού βαριέμαι.
Ε μη βαριέστε μωρέ. Το θέλουμε γιατί είναι ευκολότερο για κάποιον να δει κατευθείαν όλα τα βιβλία που θέλετε χωρίς να ψάχνει κάθε τίτλο ξεχωριστά αλλά και για να μπορεί το ταίρι σας να δει και το προφίλ σας εκεί, έτσι ώστε να πάρει μια ιδέα για τα βιβλία που σας αρέσουν γενικά. Αν πάντως βαριέστε πάρα πολύ, δεν πειράζει, δε θα τα χαλάσουμε εκεί.

– Πως κάνω wishlist στο Goodreads;
Υπάρχει ήδη ένα shelf που λέγεται to-read και είναι γι’ αυτό το σκοπό. Αν όμως θέλετε να φτιάξετε ένα νέο shelf, πρώτα πηγαίνετε στην σελίδα ενός βιβλίου που θέλετε και, στο μενού που επιλέγετε σε ποιο ράφι θέλετε να μπει το βιβλίο, υπάρχει η εντολή Add new shelf. Πατήστε το και ονομάστε το νέο shelf «wishlist». Κάθε βιβλίο από κει και πέρα θα μπαίνει σε αυτό το shelf.

– Έχω κι άλλες ερωτήσεις!
Καλέ ρωτήστε μας. Έχουμε μηνύματα στη σελίδα μας στο Facebook, το ξέρετε;

Υποσημείωση: Το somuchreading δε φέρει καμία ευθύνη για το αν ο καθένας από τους συμμετέχοντες ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες, ούτε μπορεί να εγγυηθεί πως θα πάρουν όλοι τα δώρα τους. Θα κάνει όμως ό,τι μπορεί ώστε να πάνε όλα καλά. Γενικώς, συμμετέχετε με δική σας ευθύνη.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.